LJEPOTA

Acromegaly (somatotropna hiperaktivnost)

Acromegaly je bolest uzrokovana prekomjernom sekrecijom somatropina (hormona rasta) prednjeg režnja hipofize. Ovaj poremećaj utječe na osobe srednje dobi, bez obzira na spol, i karakteriziraju prekomjerni rast kostiju, mekanih dijelova i unutarnjih organa.

somatropin

Somatropin je životni hormon rasta kojeg izlučuje humana hipofiza, koja ima anabolički sustavni učinak. Biološka aktivnost se postiže somatomedinom koji se proizvodi uglavnom u jetri. S druge strane, izlučivanje somatotropina inhibirano je pod utjecajem somatostatinskih neurohormona kojeg proizvodi hipotalamus.

Osim toga, somatostatin također ima inhibicijske učinke na TSH (tiotropin), inzulin, glukagon, pa čak i želučanu, hidrokloridnu kiselinu i izlučivanje pepsina u sluznici. Razina somatropina se povećava osobito nakon fizičkog napora, pod utjecajem emocija, tijekom gladi. Najjača sekrecija hormona rasta u odnosu na arginin, L-dopa i vazopresin uzrokuje hipoglikemiju.

Uzroci akromegalije

Acromegaly je obično uzrokovan adenomom koji apsorbira kiselinu prednjeg žlijezda hipofize.

Klinički znakovi akromegalije

Povećane ruke i noge su alarmantni simptom akromegalije. U X-zraku možemo vidjeti dodatno proširenu bazu čela daljnjih ruku, dok u bazi čela nalaze alveoli.

Kao rezultat hipertrofije kostura i rasta hrskavice, pacijent ima povećanu lubanju s povećanim licu: mandibulom s potomstvom, širokim i debelim nosom, značajnim lukovima obrva. To znatno širi jezik, narušava govor. Lezije rasta i deformacija također uključuju kralježnicu, što dovodi do posturalnih defekata.

Bilateralna oštećenja vida i glavobolja su simptomi koji ukazuju na napredne dimenzije rastućeg adenoma. Kao rezultat rasta kiselih tumora, struktura kosti turskih sedla je uništena, uzrokujući njezino povećanje.

Dijagnoza akromegalije

Akromegalija se dijagnosticira na temelju povišenih razina hormona rasta krvi. Nakon oralne primjene glukoze, koncentracija hormona rasta se smanjuje kod zdravih ljudi, dok u slučaju akromegalije, razina hormona rasta ne smanjuje. Drugi dijagnostički test sastoji se od intravenozne injekcije thyrooliberina (TRH), koja uzrokuje povišenu razinu hormona rasta kod osoba s hormonskom aktivnom akromegalijom.

Liječenje akromegalije

Jedna od metoda liječenja akromegalije je uporaba rendgenske terapije u regiji hipotalamo-hipofize. Tu je i terapija temeljena na implantaciji radioaktivnih izotopa (itrij ili zlato) u prostor unutar turskog sedla. Cryohypophysectomy sastoji se u oštećenju leđne listove hipofize, uključujući adenom, hlađenjem nakon uvođenja ispravno konstruirane trikule u tumor.

Neurokirurška metoda temelji se na ekstrakciji adenoma iz pristupa putem klinastog sinusa ili frontalne kosti sa žlicom adenoma i primjenjuje se u slučaju širenja tumora na područje križanja vizualnih živaca.
Zhaneta Malec

Komentari Acromegaly

2009-03-10 18:54

Bio sam sretniji jer je brzu i besprijekornu dijagnozu odmah nakon što sam vidjela lica, rak, itd. Napravljen od strane izvrsnog endokrinologa, kojem sam zahvaljujući Bogu dolazio SAMO i POGREŠNO ODREĐENO. Prošao sam kroz operaciju kroz nos i moj život je produljen na taj način, za koji Hvala Bogu i gospođi Doktor.

Kama | 2009-03-10 20:48

Prije 2 godine imala sam dijagnozu akromegalije, ubrzo sam imala operativni adenom (kirurgija nosa), ali još uvijek imam problema sa svojim glasom i zglobovima. I dalje imam dojam da će moje srce pasti u trenutku, iako EKG i Holter pokazuju da je oko pola. Još sam umoran. Imao sam depresiju i pitao sam se što bih sljedeće učinio sa sobom.

Piotr Z | 2009-03-16 16:07

U principu, članak je ispravno napisan, ali metode liječenja slabo su opisane.
U Poljskoj, radioterapija se koristi samo iznimno, kao tretman s visokim postotkom ozbiljnih komplikacija.
Osnovna terapija je transkutana selektivna adenomatektomija, tj. Uklanjanje tumora hipofize iz pristupa kroz nos i sinus.
Također postoji mnogo iskustva s farmakološkim tretmanom – upotrebom (prije ili poslije operacije) analoga somatostatina.

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *