LJEPOTA

ACTH Ektopijski sustav isporuke

Ectopic ACTH sekrecijski sindrom obično se manifestira s tipičnim simptomima povezanim s viškom kortizola u tijelu. Međutim, neki slučajevi ne pokazuju sve značajke Cushingovog sindroma, jer je tijek bolesti ponekad nasilan.

Dominantni simptomi u sindromu akutnog izlučivanja ACTH-a su opća slabost mišića i smanjena razina kalija u serumu (teške srčane aritmije, konstipacija i crijevna paraliza, zatvaranje urina i poremećaji živčanog sustava, npr. Prisutnost otkucaja srca, abnormalnost intestinalnog trakta itd. ) . To je slučaj s parestezijom, hiperaktivnošću ili apatijom. Osim toga, dolazi do gubitka težine, kože se smanjuje u tamnu boju, razvija metaboličku alkalizaciju.

Neki slučajevi mogu biti spori, stoga se pojavljuju tipični simptomi povezani s prekomjernim kortizolom u tijelu. Osim toga, klinički tečaj pokazuje simptome osnovne bolesti, najčešće raka pluća, pa su tako prisutni respiratorni simptomi. Druge lokacije uzroka sindroma ektopskog izlučivanja ACTH povezane su s različitim sustavima i organima.

Prepoznavanje sindroma ACTH ectopic sekrecije

U bolesnika s brzim povećavanjem simptoma povezanih s viškom kortizola u tijelu, koji je povezan s smanjenom razinom kalija u serumu (hipokalemija) i značajno povećane koncentracije adrenokortikotropnog hormona (ACTH) i kortizola, može se sumnjati u sindrom akutnog izlučivanja ACTH-a.

U dijagnostičkom postupku ektopičnog ACTH sekrecijskog sindroma se koristi ACTH inhibicijski test u kojem se ne opaža smanjenje lučenja ovog hormona i kortizola i njegovih metabolita iz urina, drugoga dana nakon davanja deksametazona (u normalnim uvjetima, lučenje je inhibiran, i time se smanjuje koncentracija kortizola i njegovih metabolita). Štoviše, ne postoji značajan porast ACTH sekrecije nakon primjene CRH, koji se javlja pod fiziološkim uvjetima.

Kompjutirana tomografija korištena je za snimanje i vrlo je korisna u traženju tumora ACTH-a (uglavnom se izvode prsni i abdominalni pregledi). Štoviše, više specijalizirana scintigrafija imaging-receptora pomaže u pronalaženju i lociranju neuroendokrinih tumora koji mogu biti i uzrok ekcopične sekrecije ACTH.

Magnetna rezonancija hipofize ponekad može dovesti do abnormalne dijagnoze (adenoma hipofize), jer oko 10 posto opće populacije ima tumore jajovoda koji ne pokazuju nikakve kliničke znakove, tako da kod pacijenata s viškom ACTH može se smatrati kao adenomi koji luče ovaj hormon i uzrokuje povećanu proizvodnju i otpuštanje kortizola od strane adrenalnog korteksa.

Liječenje ekcopičnog sindroma izlučivanja ACTH-om

Osnovna metoda liječenja sindroma akutnog izlučivanja ACTH je kirurško uklanjanje tumora koji proizvodi kortikotropin. Priprema za postupak sastoji se prvenstveno u izjednačavanju abnormalnosti vodeno-elektrolita i metabolizma kiseline-baze (važno je normalizirati koncentraciju kalija u krvnom serumu). Također bi trebalo smanjiti život opasnu hiperkortisolemiju.

Primjena inhibitora steroidogeneze nadbubrežne žlijezde (proizvodnja kortizola u adrenalnom korteksu) je korisna. Ectopic ACTH sekrecijski sindrom u tijeku neuroendokrinog tumora reagira povoljno na pripravke somatostatina koji se primjenjuju prije operacije često inhibiraju izlučivanje ACTH-a i poboljšavaju opće kliničko stanje pacijenta, ponekad je moguće koristiti ih dulje vrijeme.

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *