LJEPOTA

Addisonova bolest Treba tretirati sveobuhvatno

Dominantni simptomi Addisonove bolesti su: trajna slabost s tendencijom periodičke slabosti, lagani umor, slaba tolerancija fizičkog napora i stresnih situacija, mršavljenje, nedostatak apetita, mučnina.

Osim toga, bolesnici izvješćuju o spremnosti da jedu slanu hranu, labav crijeva i mišićno-koštani poremećaji. Karakteristična značajka je pojava ili težina simptoma već postojećih u infekcijama, nakon teških ozljeda ili stresnih trenutaka.

Tijekom kliničkog ispitivanja pacijenta opaža se prisutnost promjena boje kože, osobito u područjima izloženim suncu, prisutna tamna koža, vidljivi su boje na laktovima, savijanje linija na rukama i leđima, u ožiljcima oko arena matičnih stanica.

U nekim slučajevima smeđe se mrlje mogu vidjeti čak i na sluznici usne šupljine. Uzrok promatranih abnormalnosti je prisutnost višak hormona ACTH i melanotropina, koji se izlučuju u većim količinama kao odgovor na hormonalne nedostatke nadbubrežne žlijezde. Osim toga, pacijenti pokazuju smanjenje krvnog tlaka.

Prepoznavanje Addisonove bolesti

Ako se utvrdi da pacijent ima sniženi krvni tlak nakon pionirskog, niskog natrija i visokog nivoa kalija u serumu, sumnja se na hipotenziju nadbubrežne žlijezde. Zatim se određuje kortizol u serumu i neki hormonski metaboliti u dnevnoj mokraći.

Primarna insuficijencija nadbubrežne žlijezde (Addisonova bolest) dijagnosticira se kada se vrijednost tih supstanci smanjuje, ali kada se razina ACTH-a utvrdi ujutro povišena (u slučaju smanjenja tog parametra dijagnosticira se sekundarna insuficijencija adrenalnog korteksa, povezana s abnormalnostima koje se odnose na viši centri – hipofiza ili hipotalamus).

Ostala pomoćna ispitivanja koja se koriste u dijagnostičkom postupku mogu uključivati stimulacijske testove, određivanje aldosterona, androstendiona ili DHEA-S hormona u krvnom serumu.

Štoviše, opaža se povećana aktivnost renina u plazmi, a ponekad se smanjuju koncentracije TSH i prolaktina. Imunološka ispitivanja mogu otkriti prisutnost specifičnih antitijela usmjerenih protiv struktura adrenalnih korteksa.

Röntgenovi, kompjutorizirana tomografija ili ultrazvučni pregled trbuha pokazuju post-inflamatorne kalcifikacije ili atrofične lezije.

Liječenje Addisonove bolesti

Addisonova bolest treba tretirati sveobuhvatno, a primarni cilj je zamijeniti nestale adrenalne hormone. To zahtijeva primjenu glukokortikosteroida, koji reproduciraju dnevni ritam lučenja kortizola (povećanje doze je potrebno u stresnim situacijama, nakon ozljeda, tijekom perioda operacije). Hidrokortizon je korišten od glukokortikosteroida.

Osim toga, nedostaje mineralokortikosteroida (fludrokortizon se daje ujutro, ali u starijih bolesnika ovo farmakološko sredstvo često se prekida zbog Nadciśnienie Tętnicze) i androgeni (dehidroepiandrosteron se koristi ujutro nakon doručka) treba nadopuniti.

Prognoza Addisonove bolesti

Prognoza Addisonove bolesti prije svega ovisi o tome je li bolest dijagnosticirana i primijenjeno je odgovarajuće liječenje. Pravilno liječenje (supstitucija hormona nadbubrežne žlijezde – osobito glukokortikosteroida) povezano je s vrlo dobrom prognozom – primarna insuficijencija adrenalne kore ne utječe na očekivani životni vijek u takvim slučajevima. Bez sumnje, neobrađena bolest Addison neizbježno dovodi do smrti.

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *