LJEPOTA

Alergijske i biokemijske respiratorne reakcije na terenu

Svjetska zdravstvena organizacija definira nuspojave kao sve nepovoljne, neželjene reakcije koje se javljaju nakon davanja lijeka pri dozi preporučenoj za uporabu kao prevencije, dijagnoze ili liječenja, bez obzira na put primjene.

U respiratornom traktu, ove nuspojave predstavljaju nekoliko posto svih prijavljenih slučajeva. Popis lijekova sadrži nekoliko stotina tvari koje mogu uzrokovati nuspojavu u danom bolesniku s različitom frekvencijom.

Lijekovi koji su na čelu ovog popisa i koji najčešće uzrokuju reakcije na lijekove u respiratornom sustavu uključuju citostatske lijekove (koji se koriste u terapiji raka), amiodaron i beta-blokatore (koji se primjenjuju u slučaju kardiovaskularnih bolesti) i neke nesteroidne anti- upalnih lijekova.

Alergijski ili biokemijski mehanizmi odgovorni su za uzroke reakcije. Ponekad nije moguće objasniti proces koji je odgovoran za pojavu reakcija uzrokovanih lijekovima u dišnom sustavu.

Simptomi alergijskih i biokemijskih reakcija na lijek u respiratornom sustavu

Često se javlja bronhijska kontrakcija i brzo kašljanje nakon uporabe farmakološkog agensa. Lijekovi iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova i beta-blokatora najčešće su odgovorni za ovu reakciju. Izolirani kašalj, bez bronhijalne kontrakcije, može se pojaviti nakon primjene sredstava za snižavanje krvnog tlaka (blokirajući enzim koji pretvara angiotenzin).

Čak i nakon lijekova može se pojaviti bronhitis ili se mogu javiti intersticijske lezije plućnog tkiva (npr. U obliku bronhijalne lezije). eozinofilne infiltracije, organizirana pneumonija), što dovodi do fibroze. Ti se uvjeti često prate sistemskim simptomima kao što su povišena tjelesna temperatura, gubitak apetita i težina, te opadanje crvenih krvnih stanica (ESR). Nakon upotrebe nekih lijekova razvija se ne-kardiogeni plućni edem (tj. Edem izvanbolničkog podrijetla). Ova komplikacija izravno ugrožava život pacijenta.

Pored toga, reakcije lijeka javljaju se u plućnim plućima. Kao rezultat toga, pluća alveola krvariti i plućna hipertenzija razviti s simptomima. Kao posljedica promjena pleure, bolesnici prijavljuju bol tijekom disanja i smanjuju mogućnost ekspanzije pluća nakon dubljeg nadahnuća. Nakon upotrebe nekih lijekova, problemi dišnog sustava slični su simptomima tijekom sustavnog lupus erythematosusa.

Dijagnoza alergijskih i biokemijskih reakcija na dišni sustav

Često je teško napraviti pravilnu dijagnozu zbog sličnosti simptoma pacijentove osnovne bolesti s simptomima karakterističnim za reakciju nakon lijekova koji se koriste u toj bolesti. Ponekad pacijent istodobno uzima nekoliko lijekova, i nemoguće je prekinuti sve pripreme kako bi se uklonile nuspojave.

Stupanj težine postupaka obično ne ovisi o dozi lijeka koja može dodatno otežati uspostavljanje pravilne dijagnoze. Prve reakcije mogu se pojaviti tek nekoliko dana nakon što je novi lijek uveden. Tijekom dijagnostičkog postupka valja imati na umu da nuspojave ne smiju biti slične navedenom učinku dotičnog medicinskog proizvoda.

Reakcija je često povezana s tipičnim alergijskim mehanizmima i simptomima tipičnim za preosjetljivost uzrokovanu nizom nespecifičnih čimbenika. Da bi potvrdili dijagnozu, mogu se izvoditi provokativna ispitivanja, ali samo ako je uporaba lijeka za koju se sumnja da razvija nuspojave strogo naznačena u zaraženom području bolesti.

Takva se ispitivanja provode samo u bolnicama pod posebnim nadzorom koji su potrebni u slučaju razvoja zdravstvenog stanja ili života pacijenta nakon provokacije s određenim farmakološkim agensom.

Liječenje alergijskih i biokemijskih reakcija respiratornog lijeka

Jedini učinkovit način za rješavanje dijagnoze nuspojava alergijskih ili biokemijskih reakcija na farmakološku pripravu jest prestanak primjene proizvoda i izbjegavanje korištenja u budućnosti.

U slučaju teških bolesti, preporuča se korištenje glukokortikosteroida koji ublažavaju simptome bolesti. Osim toga, u slučaju ozbiljnih kliničkih stanja, liječenje se poduzima u cilju suzbijanja određenih simptoma bolesti.

Prognoza alergijskih i biokemijskih reakcija na lijekove u respiratornom sustavu

Prognoza varira i ovisi o specifičnoj kliničkoj situaciji. Izravne nepovoljne prognoze koje ugrožavaju život uključuju povećano bronhospazam i ne-kardiogeni plućni edem. Potrebno je obavijestiti pacijenta o abnormalnoj reakciji organizma nakon uzimanja spomenutog lijeka kako bi se izbjegle opasne situacije u budućnosti kada se isti farmakološki pripravak ponovi.

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *