sliminazer
LJEPOTA

Gum arteritis

Polyarteritis nodosa, periarteritis je bolest srednjih i malih arterija s multifokalnim upalnim promjenama, koje se uglavnom javljaju kod odraslih muškaraca. Stanje s punim simptomima karakterizira hipertenzija, bol u trbuhu i oštećenje bubrega. Zaštitni mehanizmi tijela igraju posebnu ulogu u razvoju bolesti.

Simptomi nodularnog arteritisa

Multifocalne vaskularne lezije uključuju četiri stadija koji se javljaju s tom bolesti: degenerativne lezije, upalne lezije, razvoj granulomatoznog tkiva, ožiljke. Suprotno nazivu bolesti, subkutani noduli potkožnog tkiva rijetko se otkrivaju.

Tumultan arteritis ima vrlo individualni tečaj. Simptomi koji počinju s tumornim arteritisom su visoka vrućica, ili slabost i gubitak težine.

U većini bolesnika, kao rezultat upalnih promjena, javlja se ishemija tkiva i organa, koja najčešće utječe na srce, jetru, potkožno tkivo, bubrege i gastrointestinalni trakt, kao i mišiće.

Pacijenti imaju atrofiju mišića, lezije kože i promjene u bubrezima i plućima u mozgu. Promjene u koronarnim arterijama su također česte. Također se mogu pojaviti glavobolje, konvulzije i mentalni poremećaji. Bolovi mišića i zglobova su česti. Kao rezultat uključivanja abdominalne arterije, pacijent ima infarkt slezene ili krvarenje ulkusa želuca, akutnu nekrozu gušterače i intestinalni infarkt.

Uzroci nodularnog arterita

Uzrok nodularnog arteritisa nije objašnjen. Vrlo važnu ulogu u etiologiji nodularnog arterita igraju alergije na lijekove, npr. “Rizik od alergijskih reakcija je vrlo visok”. derivata tiouree, tiazidi, penicilin. Također se pretpostavlja da kompleks virusnih antitijela može igrati ulogu u razvoju bolesti.

Dijagnoza nodularnog arterita

Dijagnoza nodularnog arteritisa temelji se na gore opisanim simptomima i laboratorijskim testovima. Važan pokazatelj za dijagnozu je biopsija kože i mišića, osobito od mjesta gdje su prisutni čvorovi oko plovila.

U histopatološkom pregledu upale infiltracije i nekroza nalaze se u zidu malih ili srednjih arterija. Također su izvijestili endovaskularni ugrušci i infiltracije krvnih žila koje se sastoje od granulocita i limfocita.

Visoke razine leukocitoze, ubrzani ESR, hematurija, proteinurija, visoka razina kreatinina i ureje u krvi važni su u pomoćnim testovima – krvi i urinu.

Druge kolagenoze, upalne bolesti arterija i reumatoidne bolesti uključene su u diferencijalnu dijagnozu bolesti.

Liječenje nodularnog arteritisa

Liječenje nodularnog arterita je višesmjerno i ovisi o individualnoj kliničkoj slici. To uključuje primjenu kortikosteroida, imunosupresivnih lijekova i terapije arterijske hipertenzije u velikim dozama. Međutim, dulja uporaba terapije steroidima se ne preporučuje zbog nuspojava. U slučajevima hemoragijskih ili trombotskih komplikacija koristi se operacija.

Ako se ne liječi, bolest je kobna. Pacijenti umiru u roku od šest godina od njihovih prvih simptoma. Umiru od uremije, cerebralne ili abdominalne krvarenja i općeg uništavanja važnih organa.
Zhaneta Malec

Komentari Gum arteritis

Vijesti | 2009-03-13 12:17

Dobrodošli.
Mislila sam da sam jedina osoba u Poljskoj s ovom bolešću.
Bolesna sam 12 godina, pretrpjela sam malo prije nego što sam bila dijagnosticirana, ali srećom, već sam to učinila. Mislila sam da su me izliječili, ali ova bolest nije izliječena i tako živi uzimajući pilule i normalno funkcionira bez ikakve boli.

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *