LJEPOTA

Jelo zdravo u školi – 19 stvari koje biste trebali znati

Zdrava prehrana u školi postala je teža nego ikad, jer su još dostupne opcije one s visokim sadržajem šećera. Ali s malo planiranja, možete se pobrinuti da vaša djeca i jesti zdravo u školi.Školski ručkovi dugo su bili poznati po svojoj nevinosti, au najgorem slučaju, oni su šala. Nedavna rasprava o nedostatku adekvatne prehrane koju školski ručkovi ne mogu pružiti potaknuli su mnoge roditelje da pošalju djecu u školu s već pripremljenim domaćim obrocima.No, to je još jedan izazov: kako pripremiti zdravo, ukusno i srdačno ručak u pakiranom obliku, što djeca doista vole?

Školski ručkovi nisu bili uvijek dostupni. Na početku javnog obrazovanja djeca su često poslana kući na ručak, gdje su njihove majke pripremile ukusnu, uravnoteženu gozbu kod kuće (dobro, dobro, možda pretjerujem).Ali u nekom trenutku, s porastom opće populacije i povećanjem udaljenosti između domova i škola, postalo je nepraktično poslati djecu kući svaki dan jedan sat. Dakle, školska večera. Ipak, još uvijek možete paziti da beba dobije hranjivi i uravnotežen obrok u vrijeme ručka.Evo nekoliko načina kako pripremiti ovaj obrok na najbolji mogući način, bez obzira je li prikladno pakiran kod kuće ili naručen spreman od ugostiteljske tvrtke:

Prednosti zdrave prehrane

Zdrava prehrana, bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti, može smanjiti rizik od srčanih bolesti održavanjem ravnoteže krvnog tlaka i razina kolesterola.

Također pomaže razviti i ojačati kosti i zube. Pomaže u održavanju ispravne težine, aktivnosti i koncentracije u školi, poboljšava raspoloženje i opće mentalno zdravlje. Mnoge od prednosti zdrave prehrane odgađaju se, čineći ga toliko teškim da se pridržavamo naših zdravih prehrambenih navika. Ali postoje neki učinci koje ćete vidjeti vrlo brzo.

Sprječavanje bolesti

Održavanje zdrave prehrane smanjuje rizik od mnogih kroničnih i fatalnih bolesti, poput dijabetesa, bolesti srca, osteoporoze i pretilosti.Zdrava prehrana u školi, kada roditelji ne mogu provoditi djetetov mudar izbor prehrane, bitan je dio ukupne prehrane djeteta.

Poboljšanje funkcije mozga

Što je za djecu važnije od zdravlja mozga, mozak djeteta nastavlja se razvijati i prima nove informacije. Gladni mozak ne funkcionira optimalno.Za dobre ocjene i dobre rezultate u školskim testovima, njihov mozak treba pravo gorivo. Uravnoteženi obroci koji ne uzrokuju velike skokove ili kapljice u razinama šećera u krvi su neophodni za koncentraciju i kognitivnu funkciju.

U ovom članku (objavljenom na engleskom) možete pročitati o štetnim učincima prekomjerne konzumacije šećera. Da bi djeca mogla učiniti sve od sebe u školi, važno je da jedu na hranjiv način koji promiče dobro cjelokupno zdravlje. Zdrave prehrane škola važan su dio ove slagalice.

Veće samopouzdanje

Zdrava prehrana automatski će vas osjećati bolje i sigurnije. Dobit ćete manje težine i izgubiti težinu. Jačanje dobrih prehrambenih navika tijekom godina razvoja karaktera donijet će prednosti u budućnosti.Djeca će se razvijati s više radosti i boljim samopoštovanjem ako ostanu zdravi i provode zdravu prehranu od ranog doba, vaše će tijelo izgledati zdravije i povećat će se vaše samopoštovanje i samopoštovanje, što je ključno za život djece i adolescenti .

Više energije

Vaša slika o sebi će se dodatno pojačati koliko dobro osjećate. Moći ćete voditi aktivniji i energičniji način života jer ćete jednostavno imati snage za to.Iako mnoga djeca ne trebaju dodatnu energiju u školi, zdrava prehrana će im dati energiju za čitavo poslijepodne i dopustiti im da se usredotoče nakon ručka.

Skrivena prednost

Neke od prednosti zdrave prehrane mogu vas iznenaditi. Vidjet ćete zdravije zube, manje bora, manje stresa, bolje raspoloženje, manje želje za hranom i manji promjer u slučaju jela.Slijedi nekoliko članaka na engleskom jeziku o ovoj temi:

 • 10 prednosti zdrave prehrane
 • prednosti uravnotežene prehrane
 • 6 razloga za jelo zdravo
 • zdravstvene prednosti dobre prehrane
 • prednosti zdrave prehrane
 • prednosti zdrave prehrane
 • 9 skrivene prednosti zdrave prehrane

Dok odrasli imaju bolje razumijevanje prednosti jedenja zdrave hrane, mlađa djeca često ne znaju ništa o zdravoj prehrani. Svakako je izazov uvjeriti osmogodišnjaka da odabere povrće umjesto šećera ili prerađenih zalogaja, iskušavajući ga s manje bora ili zdravih zuba.Ali odrasli mogu postati primjeri zdrave prehrane za svoju djecu uspostavljanjem zdrave prehrambene navike kod kuće koje djeca mogu održavati u školi.

Zdrava prehrana za djecu

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za budućnost vaše djece im pomaže u izgradnji zdrave prehrambene navike.Ali to je lakše reći nego raditi.

“Svi roditelji žele da njihova djeca imaju zdrave prehrane, ali nažalost, neki od njih obeshrabruju svoju djecu pri pokušaju provođenja zdrave prehrane. Kada kažete djetetu da je jedini način da jede desert jeli zeleni grah, prvo reći da zeleni grah zahtijeva neku neugodnu žrtvu da dobije nešto ukusno. S druge strane, kada reći svom djetetu o prednostima jedenja, kako mlijeko može učiniti svoje kosti jake ili da mrkvi mogu pomoći da ih vide u mraku, to je veća je vjerojatnost da će podići informiranog potrošača koji zdravi izbor za jelo. Obratite pažnju na pokušaje vašeg djeteta da zdravo jede, a ne na njegovu eventualnu averziju. Čak i ako samo uzme stabljiku komad brokule, cijeni Pokažite mu koliko ste impresionirani uz dobru brigu o svom tijelu i očito se brinete ojačati mozak i mišiće. Time ćete povećati šanse da ćete uskoro jedete više od obroka!– navodi suosnivač tvrtke SeedlingsGroup Bronwyn, Becker Charlton, Ph. D.

Izazovi u zdravoj prehrani za djecu

Jedna stvar je disciplinirati vaše prehrambene navike – ali što je s vašom djecom?Roditeljstvo je izazov u sebi i djeci zdravi nije lako.Ovo su samo neki od izazova s kojima se možete suočiti kada je riječ o zdravoj prehrani djece:

 • Djeca su izbirljiva i često zastrašujuća;
 • Možete kontrolirati ono što vaša djeca jedu kod kuće, ali ne znate što jedu kod kuće, na zabavi, u kampovima ili u aktivnostima izvan učionice;
 • većinu djece snažno utječu njihovi vršnjaci, s naglaskom na ono što je hladnije nego što je zdravo;
 • djeca, posebice tinejdžeri, žele ono što im nije dopušteno;

Ne možete kontrolirati sve što vaša djeca rade, ali postoje načini za suzbijanje čimbenika koji ih chAsami može dovesti u zabludu.

Liječite djecu kao malu odraslu osobu

Prilikom postavljanja temelja za zdrav život, izbjegavajte krute, nepropusne pravila. To će samo biti frustrirajuće za vašu djecu i naći će način da jedu ono što žele; oni će to samo učiniti iza vaših leđa.Kada znate da će vaša djeca jesti obrok ili snack daleko od kuće, nemojte ih spriječiti da jedu određenu hranu. Umjesto toga, potičite ih da iskoriste svoje izbore.To će im učiniti da se osjećaju odraslima i odgovorni za pravi izbor. Naravno, chAsami će biti u iskušenju, ali to se odnosi i na odrasle.

Neka se uključe u proces prehrane

Djeca se osjećaju vrijednima i važnima kada mogu pridonijeti nečemu. Zamolite ih da kupe zdrave obroke s vama, pripremaju ručak i odaberu zdrave zalogaje u trgovini. ,Ako su dio procesa provedbe zdrave prehrane kod kuće, oni će također biti zadovoljni hranom.Jedna od hladnih načina uključivanja djece u kuhinju je napraviti ukusne delicije: ovdje je ideja za ukusni i zdrav doručak – kolač od mrkve (Quick Bread, web stranica na engleskom jeziku), predloženo od Amy’s Healthy Baking.

Budite uzor

Da biste dobili potporu svoje djece, morate dokazati svoju predanost zdravoj prehrani. Ako im kažete da ne mogu piti gazirani napitak jer je štetno za svoje zdravlje, a onda vide da ćete piti Coca Cola sljedeći dan, oni će biti uvrijeđeni i vjerojatno će vam moliti za dopuštenje da piju gutljaj od njega.Ako pokazujete dobre prehrambene navike, vaša će vas djeca slijediti s veseljem.Evo nekoliko članaka o ovoj temi (izvori na engleskom):

 • zdrava prehrana: strategije za dobre prehrambene navike za djecu;
 • zdrave prehrambene navike za vaše dijete;
 • kako održavati zdravu prehranu u školi (tinejdžeri);
 • kako poboljšati školske ručkove;
 • 10 načina da djeca žele jesti zdravu hranu;
 • poticati djecu da jedu zdravu hranu

Zdravi školski ručkovi za djecu

Ako namjeravate poslati vaše dijete u školu zdravo, pakiranu večeru u školskoj torbi, često promijenite jela tako da su svježe i uzbudljive, tako da dijete ne dosadi svojim ukusom.Ako ste zauzeti roditelj, maksimalno iskoristite vrijeme tako što ćete kuhati nekoliko stvari i podijeliti ih u jednokamne Tupperware spremnike. Ujutro, sve što vi (ili vaše dijete) morate učiniti je uzeti jedan s vama.Pogledajte ove izvore za zdrave ideje za naš školski dječji ručak (stranice na engleskom jeziku):

 • povratak u školu – ideje za dječji ručak;
 • 100 dana prave hrane;
 • Recepti za zdravu školu: kreativne večere za roditelje koji imaju malo više vremena;
 • zdravi ručkovi i zalogaje u školi

Zdrave prehrane u školi

Ako se osjećate nadahnuto i želite poslati svoje dijete u školu s sastojcima za zdrav ručak, počnite s osnovnom hranom kao osnovom; to je nešto što možete staviti labav i to će biti pohranjena za nekoliko sati u djeteta doručak okvir. To može biti sve od tjestenine do rižinog dimnjaka, do kvalitetnih kobasica, od kojih se sve može jesti hladno ili na sobnoj temperaturi.

Dodajte začine, sušeno voće ili salatu kako biste dali jelo svojim okusom. Ako se ne želite ograničiti na hladnu hranu, kupite bebu malo termos. Termos može zadržati hranu toplim već duže vrijeme. Korištenje termos otvara više mogućnosti – smeđa riža, grah i čak juha će ostati topla. Jednostavno stavite zdjelu za jelo u mikrovalnu pećnicu ujutro, ostavljajući je malo dulje nego što bi bilo kad biste je morali odmah pojesti.Zatim uzmite hranu na termos i pazite da je čvrsto zatvorena. Jedna od mojih omiljenih jela je juha od leće, koja sadrži pravu količinu hranjivih proteina i povrća; oni će stimulirati bebu i zagrijati ga tijekom hladnijih mjeseci. Evo nekoliko dodatnih informacija o idejama za zdravu prehranu u školi (stranice na engleskom) :.

 • praktične ideje za ručak u školama (coldhot): praktične ideje za suhe školske obroke;
 • zdrava prehrana – školske ručkove: koje sastojke stavljaju u zdrave ručkove škola;
 • 41 brzo i jednostavno školsko jelo: od slatkog krumpira tacosa do pržene riže, ovaj popis uključuje sve;
 • 50 zdravih, jednostavnih ideja za ručak u školi: kreativne ideje za ručak u školi koju pripremaju vaša majka;
 • alate za pakiranje zdravog školskog ručka: pribor za pripremu jela za ručak brzo i učinkovito

Zdravi školski ručkovi za djecu

Zdrave hrane za djecu za djecu su neophodne za njihovu dobrobit i uspjeh. Kada odustanete od ručka ili jedete masnu ili slatkom ručku, ne osjećate se dobro. Vjerojatno se osjećate poput ležanja na vašem stolu u dva sata popodne i spavate do kraja dana.Isto se odnosi i na djecu koja ne jedu zdravo. Vrijeme za ručak je sredinom dana i treba biti budan i energičan u poslijepodnevnim satima.Osiguranje da imaju pravo večeru je ključno ovdje. Evo još nekoliko članaka o suštini zdravog ručka za djecu (materijala na engleskom): …

 • Hranjenje mladih umova – važnost školskih ručkova: pročitajte o primjeru Harding Senior High School;
 • zašto je zdrav školski obrok važan: članak američkog tajnika poljoprivrede;
 • 5 razloga zbog kojih biste trebali dobro paziti na hranu vaše škole;
 • zašto je ručak toliko važan?
 • Kako kvaliteta školskog ručka utječe na uspješnost učenika?
 • važnost ručka za učenike

Zdrave prehrane u školi

Snackovi su puno lakše sastaviti od punih jela, osobito danas. Vaša lokalna trgovina s namirnicama vjerojatno će imati odjel s pre-rezano voćem i povrćem koje su idealne za to.Grožđe, mrkva, krastavci, sjeckani lubenici i sjeckani ananasi su dobri primjeri zdravih zalogaja za školu. Za malo više zasićenja, pakirajte i jedan dio maslaca od oraha s nasjeckanim jabukama.

Iako vam se čini kao suprotnost vaše intuicije, pokušajte vas odvesti daleko od odjela s … zalogaja. Čips, pereci i kolačići neće imati koristi vašoj djeci. Većina tih proizvoda puna su šećera, kukuruza i rafiniranih brašna i ulja. Ako stvarno trebate kupiti pakirane grickalice, odaberite one koji imaju manje šećera, masnoća i drugih sofisticiranih sastojaka.Ako uspijete izolirati djecu od prerađene hrane kada su mlađi, prirodno će naučiti i cijeniti okus svježih, slabo zaslađenih, neprerađenih namirnica kao što su voće i povrće. Ključ je omogućiti djeci u ranoj fazi svog života da ih upoznaju tako što će napraviti inteligentne nutritivne izbore prije nego što mogu odabrati vlastitu prehranu. Također je važno znati kakve su zalogaje dostupni za vaše dijete u školi u automatima i školskim trgovinama. I evo nekoliko zdravih školskih grickalica (članci su na engleskom) :.

 • zdravi obroci: primjeri zdravih zalogaja iz svih namirnica;
 • vodič za mudre zalogaje u školu;
 • 85 snack ideja za djecu (i odrasle): ovaj članak je pun primjera voća i povrća koji su izvrsni za grickanje;

Ideje za zdrav školski ručak

Nije lako. Kao roditelj, imate kontrolu nad onim što ste stavili u kutiju za ručak, ali nećete imati vremena za ručak svakog jutra. Budimo iskreni, puno je lakše dati vašem djetetu nekoliko zlota da kupujete hranu. Može biti primamljivo.Dok ste kao privatni pojedinac možda nemate što reći o tome što školski ručkovi izgledaju, možda ćete biti uključeni u poticanje škola za provođenje programa zdravog školskog odmora za djecu.Evo nekoliko drugih načina na koje roditelji mogu naučiti o tome i sudjelovati u zdravoj prehrani za svoju djecu:

 • saznajte koja je hrana dostupna u školi djeteta
 • jesti ručak u školi sa svojim djetetom
 • pridružite se odboru koji donosi odluke o zdravlju i dobrobiti djeteta u vašoj školi
 • Zamolite školu o promjenama u školskim ručkovima.
 • predlaže da vam pomogne organizirati testove degustacije

Jedna organizacija koja pokušava napraviti razliku jest Food Corps, nacionalna američka inicijativa koja pomaže u pružanju zdrave hrane za djecu i škole. Oni putuju u školu, poučavaju svoju djecu kako jedu i postavljaju školske vrtove. Učenici s kojima su radili jedu više voća i povrća i imaju manje šanse za prekomjernu težinu od druge djece. U nastavku ćete naći i neke dodatne informacije o zdravoj hrani u školi (članci su na engleskom) :.

 • zdravi školski obroci: kako možete pomoći?
 • 10 najvažnijih savjeta za održivu hranu u školi;
 • Brončana torbai školski ručak: što je zdravije?
 • 10 načina promoviranja zdrave prehrane;
 • prehrambeno ponašanje djece: važnost prehrambenih standarda za hranu u školama

Jesu li ručkovi školske kantine zdravi?

Školski ručkovi prošli su dugu promjenu. Danas, školske kantine nude širi raspon mogućnosti nego u posljednjim desetljećima.Ovo su neki od nedavnih saveznih zahtjeva u Sjedinjenim Državama za školske ručkove:

 • mora osigurati barem jednu trećinu dnevnih proteina i vitamina;
 • sadržaj masti ne smije prelaziti 30% dnevne masti za djetetom;
 • veličine dijelova moraju se prilagoditi dobnoj skupini kako bi djeca znala koliko jesti za vrijeme obroka;
 • mora biti niska u natrijevim i rafiniranim ugljikohidratima;
 • mora sadržavati mliječne proizvode s niskim sadržajem masti.

S druge strane, neke škole otkrivaju da ove zdravije hrane ne jedu jer ih djeca ne nalaze ukusna. Je li ručak u školskom restoranu zdrav i kako ga pogledati? Dok školski ručkovi postaju zdravije i zdravije, oni ne moraju nužno … jesti.Sljedeći korak za školsku ugostiteljsku djelatnost je osigurati da zdravi školski obrok ima dobar okus. Evo nekoliko članaka o ovoj temi (materijali na engleskom): …

 • zdravi obroci, zdravi učenici;
 • Zašto učenici mrze školske ručkove?
 • ručak u školi je još zdraviji;
 • zašto je škola važno;
 • školska jela – pitanja i odgovori: Često postavljana pitanja o školskim jelima: Često postavljana pitanja i odgovori koje prikupljaju centri za zdravstveno osiguranje.

Djelujući na lokalnoj razini, možete komunicirati sa svojim školskim vijećem i izraziti svoje brige o prehrani učenika. Iako većina škola mora biti u skladu s nacionalnim ili nacionalnim standardima, mnoge škole odabiru jeftinije, ali manje hranjive prehrambene izbore. Bilo da vaša djeca pohađaju privatnu ili javnu školu, novac vam pomaže financirati školu i imate pravo izraziti zabrinutost zbog kvalitete hrane i dostupnosti zdravih mogućnosti prehrane za vaše dijete.

Zdrava prehrana u školama

U Sjedinjenim Državama već su poduzeti mnogi koraci za promicanje zdrave prehrane u školama. Inicijativa.Krenimouspostavljena tijekom Obaminog mandata, podigla federalne standarde prehrane u školskim kantinama. Ali još uvijek ima mnogo toga za napraviti. Djeca bi trebala biti obrazovana u prehrani i zdravi prehrani, a hrana koju se daju mora se uklopiti u ono što uče. Ostale strategije za provođenje učinkovite zdrave prehrambene navike u školama uključuju: …

 • školski vrtovi;
 • uključivanje roditelja;
 • recepti za kuhanje kod kuće;
 • uključivanje osoblja;
 • uključenost učenika;

Pauze za ručak ne moraju biti noćna mora za djecu, a školski ručkovi ne moraju biti nenametljivi.U dobu napretka, svi bismo trebali biti malo više svjesni onoga što djeca u našem društvu jedu u školi. Evo nekih dodatnih informacija o ovoj temi (članci su na engleskom): …

 • školski dan je već zdravi – Toolkit
 • školske obroke: mogućnosti za škole;
 • Mogućnosti za škole: mogućnosti za provedbu;
 • Opcije i resursi hrane: savjet za roditelje i mogućnosti za provedbu osnove za zdravu prehranu.

Dodatni izvori podataka

 • zdrave škole: smjernice za kampanjuKrenimouveden u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom Obame mandata;
 • zdrava prehrana: smjernice iz Škole za europsko zdravstvo (SHE) vodič;
 • A + Jedite: Zdravi vodič za povratak iz školskog odmora;
 • prednosti zdravih prehrambenih navika;
 • 5 razloga zašto svi školski obroci trebaju biti zdravi.

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *