LJEPOTA

L-theanin: 17 stvari koje biste trebali znati

L-teanina: 17 stvari koje biste trebali znati

L-theanin je strukturna kombinacija aminokiselina, glutaminske kiseline i glutamina. To znači da sve čestice imaju sličan oblik.

Što je L-teanin?

Iako je to takozvana ne-esencijalna aminokiselina (često prisutna u lancima), l-teanin ima strukturu sličnu onoj u jednoj molekuli. “L” u imenu znači “lijevo” za razliku od “dekstroze”. Zapravo, molekulu karakterizira tendencija da dominira jednim elementom, baš kao što i desna i lijeva ruka karakteriziraju prosječno ljudsko biće.Ljevoručne “molekule su” lijeve ruke “, a” dekstroza “molekule su” desne ruke “. Lijevo i desno čestice imaju različita svojstva.L-teanin je jedan od mnogih dodataka koji se koriste u terapijske svrhe. Dostupna je u obliku kapsula ili čaja. Njegova se sigurnost općenito prepoznaje i prihvaća. L-teanin, otkrio drevni, također je dokaz dostignuća drevnih kineskih znanja iz 4700 godina, što još uvijek koristi naš suvremeni svijet.

Alternativni nazivi za L-teanin

Postoje mnoga alternativna kemijska određivanja za L-teanin, uključujući:

– 5-N-etil-glutamin– L-glutaminska kiselina – gamaetilamid.
– Theanin
– Suntheanine (patentirani naziv za L-teanin)

Kako L-theanin djeluje?

Budući da je strukturalno sličan glutamatu, L-teanin može proći kroz krvno-moždanu barijeru, što znači da može doći do mozga izravno bez potrebe za dodatnom molekulom katalizatora. L-teanin može biti u interakciji s više identičnih mjesta živčanih veza u mozgu kao gama-aminomaslačna kiselina (GABA), što je važan neurotransmiter u smanjenju anksioznosti i kontrole stresa. L-tean također može blokirati NMDA iz vlastitih receptora. Ovo posljednje je svojstvo na kojem se temelji anti-depleting efekt l-teanina, budući da NMDA ima neurotoksični učinak.

Osim toga, L-theanin stimulira začin ili umami okus, koji je koristan u procesima mršavljenja.Konačno, 2-teanin povećava razinu nekoliko neurotransmitera u mozgu. To uključuje dopamin, GABA, glicin, BDNF i NGF, od kojih su svi važni za ljudske osjećaje anksioznosti i depresije. Bez obzira da li-teanin povećava razinu serotonina u mozgu, kontroverzna je. Neke studije su pokazale da, dok druge pokazuju smanjenje razine serotonina nakon primjene L-teanina. Međutim, treba imati na umu da su ti testovi provedeni kod štakora, a ne kod ljudi.

Kakvo je korištenje l-teanina?

L-teanin donosi mnogo poboljšanja u izvedbi različitih funkcija i sustava tijela, uključujući funkcije mozga i jetre.Otkriće terapeutske uporabe ove tvari datira iz drevne Kine prije 4700 godina. Možda je najčešća primjena l-teanina korištenje njegovog smirujućeg učinka. Tvar se naziva “kapsula meditacija” zbog svoje sposobnosti jačanja stanja opuštanja u kombinaciji s istodobnim povećanjem mentalne budnosti. Ovo stanje uma je slično onom meditacije. S obzirom na fenomen “meditacije kapsula”, L-teanin može povećati proizvodnju alfa valova u ljudskom mozgu. Alfa valovi povezani su s mirnim, svjesnim stanjem funkcioniranja. Pitanje je je li alfa valovi uzrokuju opuštanje, bilo da je opuštanje uzrokuje alfa produkciju. Osim toga, svjetlosno srce poboljšava koncentraciju.

Takvo kognitivno pojačanje korisno je ne samo za prosječnu osobu već i za osobe s mentalnim poremećajima u kojima se smanjuje koncentracija neurotransmitera.Jedan primjer je ADHD. Smanjenje koncentracija neurotransmitera odgovornih za dobru kognitivnu funkciju također se opaža kod depresivnih poremećaja, ozljeda glave i drugih poremećaja funkcija mozga. Malo je istraživanja o svojstvima otpora anksioznosti l-teanina. Sve su studije provedene na maloj skali. Međutim, tvar može spriječiti fenomen poznat kao neurotoksičnost, koja je povezana s oksidacijom i smrću stanica. Osim toga, stanice izložene L-teaninu pokazale su smanjenu proizvodnju dušikovog oksida, što pridonosi smrti neurona. Ti su rezultati obećavajući za upotrebu L-teanina kao preventivne mjere protiv Alzheimerove demencije i za očuvanje funkcija mozga visoke produktivnosti kasnije u životu. Prije i poslije neuropsiholoških ispitivanja, kognitivne funkcije su također poboljšane kod osoba s mentalnim poremećajima nakon zelenog čaja i L-teaninske administracije. Međutim, uporaba zelenog čaja u ovoj studiji donekle je oslabila rezultate, a znanstvenici ne znaju koji je faktor odgovoran za rezultat.

Mnogi bolesnici oglašavaju sposobnost L-theanina da smanji negativne tjelesne efekte alkohola na tijelu, tijekom i nakon konzumacije alkohola.Što se tiče gubitka težine L-teanina, provedeno je nekoliko studija malih razmjera i često su korišteni ekstrakti zelenog čaja ili zelenog čaja umjesto čistog L-teanina. Ovi čimbenici otežavaju određivanje da li sam L-teanina doprinosi promatranom povećanju mršavljenja ili mogu li biti odgovorni drugi sastojci zelenog čaja, poput polifenola i katehina. Učinci L-teaninskog mršavljenja nisu bili jasno utvrđeni u to vrijeme.

Izvori l-theanina u hrani

U znanstvenoj literaturi nedostaje informacija o izvorima L-teanina u hrani, osim za sveprisutni zeleni čaj. Važno je zapamtiti da je pojava l-teanina karakteristična za svaku vrstu, ne samo zelenu. Tvar je također prisutna u crnom čaju u različitim količinama, ovisno o tome koliko dugo je čaj je pivo. U jakoj čaši crnog čaja ima oko 20 mg l-teanina. Valja istaknuti da svaki čaj dolazi iz tvornice.Camellia sinensisno listovi se obrađuju na različite načine, pa se dobiveni produkti oksidiraju u različitoj mjeri, dajući drugačiji rezultat.

Koliko l-teanina mogu uzeti sigurno?

Odgovarajuća doza L-theanina ovisi o stanju pacijenta, kao io individualnom metabolizmu i preferenciji osobe koja koristi dodatak.Tipična početna doza je 50 mg, ali može biti čak niža ako ste osjetljivi na psihoaktivne tvari.Maksimalna doza može biti 200 mg dva puta dnevno u dodatku – ako se koristi s oprezom. Kada koristite pojedinačne megados iznad 400 mg, neki korisnici izvješćuju da postižu “visoku razinu L-teanina”. Oni opisuju reakciju kao euforično. Nema studija koje ukazuju na pojavu specifičnih učinaka ponovljenih pretjeranih doza kako bi se postigle takve koncentracije L-teanina, kao i izvješća o predoziranju L-teanina. FDA je procijenila dopunu teanina kao GRAS (općenito smatrana sigurnom), odbila većinu sigurnosnih problema. Međutim, zdravstvene vlasti preporučuju da ne uzimaju više puta teanina u visokim dozama.Uostalom, nitko ne želi biti prvi koji prijavljuje predoziranje L-teaninom.

Nakon što se pojavljuje učinak l-teanina?

Čekanje za djelovanje l-teanina može se kretati od dvadeset do četrdeset minuta. Umirujući učinak može se vidjeti ranije, ali proizvodnja alfa valova ne može se povećati četrdeset minuta ili više. Može potrajati i do sat vremena da bi se pojavio učinak pospanosti l-teanina.

Kada uzeti l-theanin?

Za prevenciju anksioznosti i demencije, l-theanin se može koristiti kao dnevni dodatak.U druge svrhe može se konzumirati ako je potrebno. Na primjer, kako bi vam pomogli da zaspite, uzimanje 200 mg l-teanina oko sat vremena prije kreveta može uzrokovati stanje opuštanja koje će olakšati spavanje. Da biste iskoristili anti-anksiozna svojstva l-teanina, ujutro možete uzeti 100 do 200 mg dodataka; to će vas smiriti bez bezumlja. U kliničkim ispitivanjima nije utvrđena terapijska doza l-teanina. Međutim, treba imati na umu da centri koji obavljaju takve kliničke pokuse usredotočuju se prvenstveno na sintetičke i laboratorijske tvari i rijetko se provode na biljnim ili prehrambenim dodatcima.

Koliko dugo ostaje l-teanin u vašem tijelu?

Poluživot L-theanina je 2,5 do 4,5 sati.To znači da tijelo metabolizira polovicu dodataka koji su izvorno uzeti za to vrijeme, ovisno o otporu pojedinih jetrenih enzima. Što je vaš metabolizam jetre aktivniji, to će se brže razgraditi. Nakon još 2,5 do 4,5 sati, polovica ostataka se metabolizira i tako dalje dok se l-teanin ne pročišćava iz tijela. Naravno, vidljivi učinci će nestati prije nego li dopuna potpuno nestane iz tijela. Obično osoba više neće primijetiti učinke tvari nakon drugog metabolizma poluživota, pet do devet sati nakon uzimanja proizvoda. Predloženo je da se kod dnevne doze osoba s brzim metabolizmom probavlja tri doze u trenutku kada bi netko s sporijim metabolizmom probavio jednu ili dvije doze.

L-theanin i …

L-teanin i melatonin

Melatonin je prirodni hormon koji proizvodi pinealna žlijezda. Ona igra važnu ulogu u ciklusu spavanja i budnosti i nema studija o učincima kombinacije melatonina i L-teanina na ljude. U preglednom članku objavljenom 2005. Utvrđeno je da su svojstva melatonina, kao što su uzrokovanje pospanosti i održavanja, minimalne, ali prisutne. S druge strane, studije još nisu pokazale da L-teanin ima svojstva spavanja. Da bi se dopunili sastojci, proizvođači nude kombinaciju melatonina i L-teanina u pripravcima za spavanje.

L-teanin i kofein

Miješanje L-teanina s kofeinom je kombinacija koja povećava energiju. Prema istraživanju, mnoge su pogodnosti za pio čaj s kofeinom. Pretpostavlja se da ljudi koji uzimaju dodatke ili piju čaj s l-teaninom i oni koji piju kofeinirana pića imaju iste pozitivne učinke. Učinci koji se ponavljaju kao rezultat istraživanja kombinacije l-teanina i unosa kofeina uključuju sposobnost održavanja pažnje bez smanjene budnosti i sposobnosti povećanja pažnje.

Štoviše, eksperimentalni subjekti ocjenjuju da se ne osjećaju nervozni ili nervozni zbog unosa kofeina, ali su iskusili prednosti unosa kofeina, kao što je kognitivno poboljšanje. Tipične doze u znanstvenim istraživanjima kretale su od 100 mg l-teanina i 50 mg kofeina do 100 mg l-teanina i 50 mg kofeina.Ako je doza kofeina premašila pola doze l-teina, smirujući učinak potonjeg je nestao.

I l-teanin i kofein mijenjaju aktivnost moždanih valova, a L-teaninom je poznato da stimulira alfa moždane valove i kofein koji povećava proizvodnju beta valova. Alfa valovi povezani su s opuštenjem bdijenja, a beta valovi upućuju na to da je mozak sposoban za pažljivo bdjenje. Kako beta valovi rastu, alfa valovi se smanjuju i obrnuto. Kombinacija l-teanina i kofeina povećava proizvodnju alfa valova iznad razine koja proizvodi sam L-teanin. Mehanizam ove akcije nije poznat, ali se pokazuje ponovljenim studijama.

L-teanin i Adderall

Neki neuroznanstvenici sugeriraju prepoznavanje L-teanina kao zamjene za Adderal i druge stimulanse u liječenju manjka pažnje. Učinci l-teanina uključuju koncentraciju i mentalno poboljšanje, što je cilj liječenja ADHD-om. Dopuna ne sadrži mnoge nuspojave stimulanata. U ADHD-u nije provedena studija o kliničkoj učinkovitosti l-teanina. Također ne postoje informacije o tome kako Adderal i l-teanin mogu komunicirati, niti kofein i l-teanin.

L-tein i alkohol

U kombinaciji s alkoholom, dodatak l-teaninom smanjuje proizvodnju enzimske aktivnosti nakon konzumacije alkohola. Predloženo je da L-teanini sprečavaju formiranje slobodnih radikala izazvanih alkoholom i djelotvorno je protiv dugotrajnih oštećenja jetre, često prisutnih pri visokoj konzumaciji alkohola. Dodatni interaktivni učinci L-teanina i alkohola smanjuju toleranciju na alkohol. Piće izvješćuje da je potrebno manje pića kako bi se postiglo stanje opijenosti nego inače. Mnogi ljudi također izvješćuju o osjećaju manjeg mamurluka nakon noći jakog pijenja. Moguće je zamisliti da će jedna aminokiselina modulirati stimulativni učinak stimulansa, istodobno sinergistički povećavajući sposobnost pojedinca da usredotoči pozornost.

L-tean i 5-HTP

Prekursor neurotransmiterskog serotonina, 5-HTP ili 5-hidroksitriptofana je samostalni dodatak ili se može kombinirati s drugim dodatcima uključujući l-teanin. Ovi dodatci rade na povećanju razine GABA u mozgu. Očekuje se da će povećana razina GABA potaknuti subjektivni osjećaj smanjenog stresa i povećanog opuštanja.

L-theanin na …

L-Theanine zbog straha

Formalne znanstvene studije su procijenile učinkovitost L-teanina u ljudi koji pate od shizofrenije i anksioznosti. Ovi su rezultati bili vrlo obećavajući, ali se ne mogu primijeniti na opću populaciju. Druga studija koja je procijenila povezanost l-teanina i anksioznosti istraživala je fiziološke i psihološke reakcije na stres prije i poslije upotrebe dodataka. L-teanin je imao skromne svojstva ublažavanja anksioznosti.

L-theanina za noćni san

Iako l-teanin djeluje bez izazivanja demencije, ima smirujući učinak, što olakšava zaspati. Međutim, većina znanstvenih studija koje ocjenjuju učinke l-teanina na spavanje pokazala su da nije pomogla ljudima da spavaju brže ili dulje spavaju. Studije su provedene u tipičnim dozama od 200 mg ili manje. Kod većih doza potrebne su dodatne studije kako bi se utvrdilo je li dodatak učinkovitiji u slučaju dopunjavanja.

L-teanin za bolove u živčanom sustavu

Nema znanstvene studije za procjenu učinaka L-teanina na živčanu bol, također poznatu kao neuropatsku bol. Jedna je studija procijenila učinke drugog sastojka zelenog čaja, epigalokatehina galata (EGCG), na dijabetičku bol u živčanom sustavu kod štakora i zaključio da je pripravak učinkovit, ali nije uzeti u obzir moguće učinke l-teanina. Postoje anegdotalna izvješća o učinkovitoj upotrebi L-teanina u postherpetičnoj neuralgiji, obliku boli živaca koji se može pojaviti nakon herpeske eksplozije, ali nisu provedene formalne studije.

L-theanin za depresiju

Samo je jedna formalna studija provedena s ljudima koji su procijenili učinke L-teanina na depresivne simptome. Ovi su istraživači otkrili da osam tjedana liječenja L-teinom značajno smanjuje niz depresivnih simptoma, uključujući poremećaje spavanja, kognitivne poremećaje i opću depresiju mjerenu standardiziranom ljestvicom. L-Theanin ima pozitivan učinak na nekoliko neurotransmitera koji igraju ulogu u depresiji. Neke studije štakora pokazale su da aminokiseline povećavaju proizvodnju serotonina, a druge pokazuju da se smanjuje, ali serotonin nije jedini neurotransmiter povezan s ljudskim raspoloženjima.

L-Vlak za mamurluk

Caracon je složen fenomen koji često prati intenzivnu epizodu potrošnje alkohola. Postoji nekoliko fizičkih čimbenika koji uzrokuju nelagodu na mamurluk, uključujući dehidraciju i prisutnost proizvoda razgradnje alkohola, alkohol dehidrogenaze, u krvi. Dodatni faktor je iscrpljenost GABA neurotransmitera nakon intenzivnog pijenja alkohola. L-teanin povećava razinu GABA u mozgu, čime se poboljšava neka neugodna senzacija kod mamurluka.

L-theanine vs …

L-teinan i GABA

Budući da je GABA molekula prevelika da prelazi krvno-moždanu barijeru, uzimanje GABA ne može imati koristi od povećane razine neurotransmitera u mozgu. Da bi se postigla veća razina GABA, mnogo je učinkovitije uzeti dodatke koji ga posredno povećavaju.

L-theanin ekstrakt zelenog čaja

L-theanin je pojedinačni sastojak ekstrakta zelenog čaja. Ako želite konzumirati čisti l-teanin, imajte na umu da ekstrakt zelenog čaja sadrži druge sastojke, uključujući epigalokatehin galat, katehin i kofein.

L-teanina i Xanax

Alprazolam, robna marka Xanax, dostupan je od 1981. Kratkotrajni je i vrlo zarazan kada se koristi tijekom dugog vremenskog razdoblja. Poput L-teanina, ona također djeluje na GABA mehanizam u mozgu.

L-tean u odnosu na L-glutamin

Glutamin se uglavnom prodaje kao gubitak težine i pomoć pri izgradnji mišića. Također je signaliziran kao pomoć kod problema s probavom, uključujući ulcerozni kolitis i sindrom iritabilnog crijeva. U studiji glutamin je korišten samo kao kontrolna tvar, izravno s l-teaninom. Glutamin nije imao antihipertenzivni učinak kod štakora, kao što je pokazano za l-teanin.

L-teanin protiv korijena kozjeg (valerian)

Učinkovitost korijena koze u indukciji sna ostaje kontroverzna u znanstvenoj literaturi. Pregledni članak objavljen 2006. godine primjećuje da su do sada provedene studije metodološki neispravne i nedovoljne za donošenje konačnih zaključaka. Valerian je popularan opuštanje i dopunjavanje.

L-teanina nasuprot suntaninu

S untanina je brand ime izvedeno iz l-teanina. Proizvođač ga opisuje kao “čišći, koncentrirani oblik”. Recenzije skupljih dodataka l-teaninu su usporedivi s onima suntanina. L-teanin povećava razinu GABA u mozgu, čime se poboljšavaju neki od neugodnih simptoma mamurluka.

Interakcije i kontraindikacije za konzumaciju L-theanina

GABA i valerian pojačavaju sinergistički učinak l-teanina, što rezultira intenzivnijim učinkom. Interakcije l-teanina i kofeina su gore diskutirane. Zajedno, oboje nas čine pospani i pospani bez apatije. Utvrđeno je da L-teamin ima antihipertenzivna svojstva kod životinja, ali to nije potvrđeno kod ljudi.Učinak nije prisutan ukoliko se prethodno nije otkrio visoki krvni tlak.Međutim, bilo bi kontraindicirano mješanje l-teanina s lijekovima na krvni tlak, jer bi krvni tlak mogao dosegnuti opasno niske razine. Jedna osoba studija je utvrdila da pijenje velikih količina zelenog čaja smanjuje učinkovitost razrjeđivanja varfarina. Nisu pronađene druge interakcije l-teanina s bilo kojim lijekom.

Gubitak težine l-theaninom

Većina studija koje ocjenjuju učinke različitih tvari na gubitak težine također uključuju druge komponente ekstrakta zelenog čaja, pa je teško procijeniti učinak L-teanina na gubitak težine. Gubitak apetita javlja se kod većih doza l-teanina, pa je prirodno pretpostaviti da ćete izgubiti težinu. L-theanin daje zelenim čajem umami ili pikantni okus, što dovodi do osjećaja sitosti, što također može pomoći kod planova mršavljenja. Neki ljudi pate od stresnog prejedanja. Gutanje dodatkom L-teanina da bi se smanjila reakcija na stres i potaknulo opuštanje bez zamućenosti može dovesti do smanjenja stresa povezanih s prejedanjem.

Prednosti korištenja l-theanina

Sposobnost korištenja širokog raspona doza L-teanina bez straha od predoziranja predstavlja veliku prednost. Terapeutska uporaba L-teanina u ublažavanju anksioznosti bez demencije je također značajna korist.

Nuspojave potrošnje l-teina

Nuspojave l-theanina su rijetke. To uključuje mučninu, glavobolje, vrtoglavicu i gubitak apetita. Ove nuspojave l-theanina često se javljaju samo kod većih doza.

L-theanin – sažetak

Ukratko, L-theanin je ne-esencijalna aminokiselina s mnogim terapijskim svojstvima i minimalnim nuspojavama. To može potaknuti formiranje alfa moždanih valova, što uzrokuje stanje mirne budnosti bez ugrožavanja pažnje. Dopuna može spriječiti ili odgoditi pojavu Alzheimerove bolesti; postoje dokazi da ljudi koji su već počeli kognitivno slabljenje doživljavaju neke poboljšanja kada započinju s njihovim dopunjavanjem lantinom. L-teanin je pomoć za piće koji žele izbjeći negativne učinke alkohola. Pokazalo se da L-teanin ima zaštitni učinak protiv mamurluka i oštećenja jetre.

Iako nema dokaza o nekim svojstvima koja uzrokuju pospanost l-theanina, njegova sposobnost da se smanji stres čini ga korisnim za opuštanje tijekom dana.Istraživanja L-teanina kao liječenja anksioznosti i depresije su preliminarna, ali obećavajuća. Recenzije L-teanina koje su napisali korisnici uglavnom su pozitivni i neizostavno spominju učinak mirne koncentracije i način na koji stimulacija dodataka nadilazi osjećaj nelagode izazvane pićem koja sadrži kofein.

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *