Laparoskopija se izvodi u sumnjivim slučajevima

[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

Većina ektopičnih trudnoća nalazi se u jajovodi, druga mjesta povezana su s češćim komplikacijama, osobito krvarenjem. Štoviše, trudnoća koja se nalazi u trbušnoj šupljini povezana je s visokom smrtnošću u trudnica u kojima takva ektopična trudnoća nije otkrivena dovoljno rano.

Nije neuobičajeno da se ponovo pojavljuje abnormalno gniježđenje na istom mjestu u slučaju druge trudnoće. Učestalost lokalizacije ektopične trudnoće u silaznom redoslijedu: jajovoda (dio mjehurića – 80%, stolarski dio, bilješke), abdomen, jajnik i cerviks.

Simptomi ektopične trudnoće

Klasični simptomi tijekom ektopične trudnoće su nepravilni krvarenje maternice i bolovi u trbuhu. Često, međutim, u ranoj fazi nisu zapaženi nikakvi simptomi, ali se menstruacija zaustavlja, što može ukazivati na trudnoću i nije pokazatelj abnormalnog položaja. Ekstremni ekstremiteti kod pacijenata mogu dovesti do hipovolaemijskog šoka i sličnih simptoma kao rezultat povećanog krvarenja maternice.

Žene s trudnoćom koja se nalaze u jajovodu obično doživljavaju unilateralnu bol u trbuhu kada dođe do krvarenja, tj. Kada umor od fetusa umre. Moguće je da se u nekoliko tjedana mogu pojaviti mnogi bolni napadaji. U slučaju lomljenja jajovoda, najčešće se ne opaža povratni napadaji; obično postoji jedno, ali značajno povećano boli u vrijeme lomljenja jajovode.

Glavni simptomi trbušne pobačaja koji se mogu pojaviti tijekom ektopične trudnoće su: unilateralni bolovi u trbuhu ili anus i tijekom isporuke plina, krvarenje, unutar nekoliko tjedana ponovljene iznenadne slabosti, što je uzrokovano šokom iz peritonealne iritacije krvi koja izlazi iz jajovod. S druge strane, ginekološki pregled pokazuje postupno formiranje perioperativnog i fetalnog hematoma.

Prepoznavanje ektopične trudnoće

U ranoj fazi ektopične trudnoće teško je napraviti dijagnozu, jer nepokrivena ektopična trudnoća kreće se kao normalna intrauterinska trudnoća. Pojava faktora rizika zahtijeva provedbu odgovarajućih dijagnostičkih postupaka.

Preporučiti  Go Slimmer potpuna analiza 2018, recenzije + forum, cijena, sastav, doziranje, , apoteka; gdje kupiti kriške

Osnovne metode u dijagnozi ektopične trudnoće su: mjerenje koncentracije podjedinica beta hormona gonadotropina (beta-hCG) i ultrazvuka. Laparoskopija se izvodi u sumnjivim slučajevima, ali čak i tada se pojava ektopične trudnoće može previdjeti.

Određivanje beta-hCG koncentracije ima za cilj pokazati je li njegova razina u serumu normalna i koja je dinamika njegove akumulacije. Sumnja se na ekcopičnu trudnoću ako je koncentracija visoka (unutar normalnih granica) i transtorakcijska ultrazvuka ne pokazuje prisutnost mjehura trudnoće. U tom slučaju potrebno je ponoviti test.

Prekomjerne ili postupne koncentracije beta-hCG često se opaža tijekom ektopične trudnoće. Postoje neki dokazi o trudnoći izvan šupljine maternice ultrazvukom, ali može se dogoditi da normalna trudnoća koegzistira s ectopičnom trudnoćom (to se naziva heterotropna trudnoća).

Liječenje ektopične trudnoće

Trenutno postoji nekoliko metoda liječenja ektopičnih trudnoća: čekati i vidjeti, farmakološki ili kirurški. Ako se dijagnosticira u ranoj fazi, a nema simptoma, čekanje može biti pravi način za nastavak, jer 70 posto pacijenata u toj skupini uspijeva izbjeći kiruršku intervenciju.

Preporučuje se farmakološka terapija (osobito metotreksat) u bolesnika u dobrom općem stanju, uz niske koncentracije beta podjedinice hormona gonadotropin hormona, kada nema promatranog suživota pravilno postavljene trudnoće i kada promjena koja odgovara ektopičnoj trudnoći nije veće od 4 centimetra. Kirurško liječenje, s druge strane, uključuje uklanjanje fetalnih elemenata jaja s mjesta nepravilnog gniježđenja.

Lucija Pretić
About Lucija Pretić 548 Articles
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*