LJEPOTA

Laparoskopija se izvodi u sumnjivim slučajevima

Većina ektopičnih trudnoća nalazi se u jajovodi, druga mjesta povezana su s češćim komplikacijama, osobito krvarenjem. Štoviše, trudnoća koja se nalazi u trbušnoj šupljini povezana je s visokom smrtnošću u trudnica u kojima takva ektopična trudnoća nije otkrivena dovoljno rano.

Nije neuobičajeno da se ponovo pojavljuje abnormalno gniježđenje na istom mjestu u slučaju druge trudnoće. Učestalost lokalizacije ektopične trudnoće u silaznom redoslijedu: jajovoda (dio mjehurića – 80%, stolarski dio, bilješke), abdomen, jajnik i cerviks.

Simptomi ektopične trudnoće

Klasični simptomi tijekom ektopične trudnoće su nepravilni krvarenje maternice i bolovi u trbuhu. Često, međutim, u ranoj fazi nisu zapaženi nikakvi simptomi, ali se menstruacija zaustavlja, što može ukazivati na trudnoću i nije pokazatelj abnormalnog položaja. Ekstremni ekstremiteti kod pacijenata mogu dovesti do hipovolaemijskog šoka i sličnih simptoma kao rezultat povećanog krvarenja maternice.

Žene s trudnoćom koja se nalaze u jajovodu obično doživljavaju unilateralnu bol u trbuhu kada dođe do krvarenja, tj. Kada umor od fetusa umre. Moguće je da se u nekoliko tjedana mogu pojaviti mnogi bolni napadaji. U slučaju lomljenja jajovoda, najčešće se ne opaža povratni napadaji; obično postoji jedno, ali značajno povećano boli u vrijeme lomljenja jajovode.

Glavni simptomi trbušne pobačaja koji se mogu pojaviti tijekom ektopične trudnoće su: unilateralni bolovi u trbuhu ili anus i tijekom isporuke plina, krvarenje, unutar nekoliko tjedana ponovljene iznenadne slabosti, što je uzrokovano šokom iz peritonealne iritacije krvi koja izlazi iz jajovod. S druge strane, ginekološki pregled pokazuje postupno formiranje perioperativnog i fetalnog hematoma.

Prepoznavanje ektopične trudnoće

U ranoj fazi ektopične trudnoće teško je napraviti dijagnozu, jer nepokrivena ektopična trudnoća kreće se kao normalna intrauterinska trudnoća. Pojava faktora rizika zahtijeva provedbu odgovarajućih dijagnostičkih postupaka.

Osnovne metode u dijagnozi ektopične trudnoće su: mjerenje koncentracije podjedinica beta hormona gonadotropina (beta-hCG) i ultrazvuka. Laparoskopija se izvodi u sumnjivim slučajevima, ali čak i tada se pojava ektopične trudnoće može previdjeti.

Određivanje beta-hCG koncentracije ima za cilj pokazati je li njegova razina u serumu normalna i koja je dinamika njegove akumulacije. Sumnja se na ekcopičnu trudnoću ako je koncentracija visoka (unutar normalnih granica) i transtorakcijska ultrazvuka ne pokazuje prisutnost mjehura trudnoće. U tom slučaju potrebno je ponoviti test.

Prekomjerne ili postupne koncentracije beta-hCG često se opaža tijekom ektopične trudnoće. Postoje neki dokazi o trudnoći izvan šupljine maternice ultrazvukom, ali može se dogoditi da normalna trudnoća koegzistira s ectopičnom trudnoćom (to se naziva heterotropna trudnoća).

Liječenje ektopične trudnoće

Trenutno postoji nekoliko metoda liječenja ektopičnih trudnoća: čekati i vidjeti, farmakološki ili kirurški. Ako se dijagnosticira u ranoj fazi, a nema simptoma, čekanje može biti pravi način za nastavak, jer 70 posto pacijenata u toj skupini uspijeva izbjeći kiruršku intervenciju.

Preporučuje se farmakološka terapija (osobito metotreksat) u bolesnika u dobrom općem stanju, uz niske koncentracije beta podjedinice hormona gonadotropin hormona, kada nema promatranog suživota pravilno postavljene trudnoće i kada promjena koja odgovara ektopičnoj trudnoći nije veće od 4 centimetra. Kirurško liječenje, s druge strane, uključuje uklanjanje fetalnih elemenata jaja s mjesta nepravilnog gniježđenja.

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *