LJEPOTA

Prekomjerno odvajanje prolaktina (hiperprolaktinemija)

Prolaktin (PRL, luteo-stimulin) je hormon kojeg izlučuje prednji režanj hipofize u žena i muškaraca. Ona prevladava kod žena, a njegova veća koncentracija javlja se tijekom ovulacije.

Prolaktin stimulira proizvodnju mlijeka prsnim grudima i regulira izlučivanje luteina. U bradavicama i gonadama postoje receptori karakteristični samo za prolaktin. Međutim, to strogo ne zadovoljava kriterije tropskog hormona, jer ne izravno stimulira perifernu žlijezdu da luči drugi hormon.

Glavna uloga prolaktina u sustavu je djelovati na mamotropiće (povećanje mase žlijezda mliječne žlijezde) i laktozu (inicijaciju mlijeka u postnatalnom razdoblju).

Dopamin i noradrenalin, koji djeluju na razini hipotalamusa, imaju inhibitorni učinak na izlučivanje PRL. Smanjena lučenja prolaktina u postnatalnom razdoblju dovodi do prestanka laktacije. Do sada nisu opisana više uvjeta hipoprolaktinemije.

Izlučivanje prolaktina potiče estrogeni, neki lijekovi (metoklopramidi, psihotropni, naročito kloropromazinski derivati, triciklički antidepresivi), Tabletki Antykoncepcyjne i manje jasno testosteron. Tijekom ciklusa žena, sekrecija prolaktina je fazna i ima dnevni ritam.

Visoke koncentracije hormona u žena promatrane su u fazi II ciklusa i noću. Razina prolaktina također se povećava tijekom trudnoće. Pravilna koncentracija prolaktina u krvi pod fiziološkim uvjetima je između 17 i 8,2 ng / ml. Hiperprolaktinemija se opaža kada koncentracija prolaktina prelazi 20 ng / ml. Vidljivi poremećaji javljaju se u koncentracijama iznad 30 ng / ml.

Simptomi hiperprolaktinemije

Hiperprolaktinemija uglavnom uzrokuje sljedeće poremećaje: blokira učinak gonadotropina (tako da gonade prestanu reagirati na promjene u koncentraciji gonadotropina) i dovodi do oštećenja lučenja luteotropina.

Hiperprolaktinemija stoga uzrokuje sljedeće simptome:
– poremećaji u menstrualnom ciklusu (sindrom galaktoreje, amenoreja sekundaria ili dismenoreja),
– sekundarni odsutnost menstruacije,
– žensku hipertričicu,
– galaktoreja,
– proširenje dojke (u oba spola),
– Seksualna nemoć u muškaraca,
– chAsami čak i oligospermija ili azoospermija,
– glavobolje i poremećaji u vidu kada je hiperprolaktinemija uzrokovana tumorom hipofize.

Razlozi pretjerane sekrecije prolaktina

Najčešći uzroci pretjerane sekrecije prolaktina su
– fizički i mentalni stres,
– hipotiroidizam,
– hipotenziju nadbubrežne žlijezde,
– oštećenja hipotalamus centara, npr. tijekom histiocitoze.
– prisutnost prolaktinoma, adenoma unutar prednjeg žlijezda hipofize koja proizvodi suvišak prolaktina,
– uzimanje određenih lijekova koji utječu na živčani sustav.

Dijagnoza hiperprolaktinemije

Dijagnoza hiperprolaktinemije temelji se na ispitivanju razina serumskog prolaktina. Oznaka za određivanje seruma PRL je gore spomenuti simptom. Hiperprolaktinemija se opaža kada koncentracija prolaktina prelazi 20 ng / ml.

Liječenje hiperprolaktinemije

Farmakoterapija se koristi za liječenje hiperprolaktinemije.

Ako se dijagnosticira anteriorni adenomi hipofize, neurokirurško liječenje s pristupom kroz sinus je sigurno i djelotvorno.
Zhaneta Malec

Komentari Prekomjerna sekrecija prolaktina

Anna | 2008-11-16 13:41

Što je Prolactin Testing? Moja sestra je 16 godina i potpuno je ravna. Kaže joj da treba otići liječniku, ali se plaši. Što vi radite, i kamo odete liječniku?

Mysia87 | 2008-11-17 16:21

Draga Ania, najprije je tvoja sestra mora otići do ginekologa kako bi provjerila njezin prolaktin. Ovaj test sastoji se od prikupljanja krvi za ispitivanje. kad ima rezultat, vraća se ginekologu i on će joj reći što treba liječiti.

iwona-jk | 2008-11-26 22:39

Imam 34 godine. Jučer sam dobila rezultate: prolaktin za gladovanje 16,65 ng / ml, probni test prolaktina s MCP nakon 60 * 200.0 ng / ml. Čitala sam malo i uplašila se jer su svi simptomi (često glavobolja, ali sam bio povezan sa stresnim radom – obično u petak ili subotu) ukazuju na adenoma hipofize. Želio bih dodati da je razina FSH 44,80 i ona od estradiola 55,50. Htio bih odgovoriti. Idem do endokrinologa za tjedan dana, do tada mislim da ću se naljutiti.

Carolina | 2008-11-28 14:42

Imam hiperprolaktiniju, ali ne paničam. Svakodnevno uzimam Bromocorn i osjećam se izvrsno. Osim toga, izgledam sjajno za ovaj lijek. Hiperprolaktinemija može se vrlo dobro podnijeti ako se liječi. Čestitamo proizvođačima Bromocorn. Savrseno je!

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *