LJEPOTA

Protein-kalorijska neishranjenost u kroničnom kvaru bubrega

U nekim bolesnicima, bjelančevina-kalorija neishranjenost koja se razvija tijekom kroničnog zatajenja bubrega povezana je s smanjenom razinom serumskog albumina.

Postoje i neki znakovi upale u tijelu (laboratorijski testovi krvnog seruma pokazuju povećanu koncentraciju C-reaktivnog proteina CRP i ubrzano smanjenje crvenih OB stanica) kao i simptome povezane s koegzistirajućim bolestima i komplikacija koje su prisutne u različitim organima.

Pacijenti često javljaju osjećaj umora, apatični su. Može doći do gubitka težine i smanjenja BMI-a.

Dijagnoza proteinske kalorijske pothranjenosti u kroničnom zatajenju bubrega

Dijagnoza proteinske kalorijske pothranjenosti, koja se razvija u bolesnika s kroničnim zatajenjem bubrega, nije teška. Smanjenje tjelesne težine manja od 85 posto (ako se dijagnosticira manje od 70 posto kao teška neishranjenost) i smanjenje BMI od najviše 18,5 kilograma po kvadratnom metru mora biti prijavljeno.

Rezultati laboratorijskih testova mogu biti korisni za identifikaciju, na primjer, razine serumskog albumina, iako često nema abnormalnosti koje ukazuju na pothranjenost proteina i kalorija.

Liječenje bjelančevine-kalorijske pothranjenosti u kroničnom zatajenju bubrega

Potrošnja hranjivih tvari iz proteina i kalorija obično nestaje kada se započne dijaliza i prehrambena terapija. U nekim pacijentima ovo stanje je povezano s smanjenim razinama serumskog albumina, prisutnošću stope upale i ubrzanom aterosklerozom.

U takvim slučajevima, dijaliza i prehrambena terapija imaju samo mali utjecaj na nutritivni status bolesnika, u kojem slučaju je od najveće važnosti usmjeriti terapiju na smanjenje upalnog procesa i liječenje koegzistirajućih bolesti.

U slučajevima kada je prehrambeno zbrinjavanje neučinkovito, treba donijeti odluku da se ranije započne terapija zamjene za bubrege. Potrošačka prehrana zahtijeva praćenje i optimalnu uporabu hranidbene rute.

Prognoza bjelančevinskih neishranjenosti u kroničnom zatajenju bubrega

Malnutricija proteina i kalorija u kroničnom zatajenju bubrega je čimbenik rizika za razvoj drugih bolesti, komplikacija liječenja ili smrt. Ovo stanje također značajno pogoršava prognozu povezanu s osnovnom bolesti – kroničnom bubrežnom insuficijencijom.

Hranjivi tretman poboljšava rezultate terapije disfunkcije bubrega i produžuje preživljavanje. Prognoza je gotovo uvijek ovisna o pojavi drugih komplikacija kroničnog zatajenja bubrega i njezine ozbiljnosti.

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *