LJEPOTA

Side skleroza Side skleroza

Side sklerozu karakteriziraju istodobni simptomi oštećenja neurona perifernih i središnjih lokomotiva. Najčešći simptomi su progresivna atrofija mišića i duboki refleksi, promatrani tijekom kliničkog pregleda pacijenta, ali vrlo rijetko osjetilni poremećaji i abnormalnosti funkcije sfinktera.

Lateralna atrofija obično počinje s atrofijom mišića u gornjim udovima. Poremećaji govora i gutanja ponekad su prvi simptom bolesti, a povećanje napetosti u donjim udovima relativno je rijetko da nadmašuje druge simptome. U početku, u kratkim mišićima jedne ruke dolazi do gubitka mišića. Kako bolest i dalje postoji, lezije i mišići drugog kraja se pojačavaju. Nestanak donjih ekstremiteta obično je kasno i neznatno pogoršan.

U lateralnoj atrofiji skleroze pojavljuje se takozvana “atrofija mišića” zajedno s nestankom mišića. bubanj tremor (pacijenti osjećaju ovu državu kao “hodanje mravi ispod kože”). Tijekom bolesti, kranijalne jezgre oštećuju govor, gutanje, žvakanje, smiješak ili poremećaji plakanja. U nekim pacijentima primjećeni su mali senzorni simptomi kao što su parestezija i bol. U malom broju bolesnika teško je početi mokrenje kao kasni simptom.

U naprednoj lateralnoj atrofiji opaženo je slabljenje mišića koji su uključeni u disanje (uglavnom dijafragme i interkostalni mišići), što može dovesti do razvoja respiratorne insuficijencije. Ponekad se može naći demencija i simptomi slični onima Parkinsonove bolesti.

Prepoznavanje side skleroze

Potpuno razvijena klinička slika lateralne atrofije nije teško dijagnosticirati. Prepoznavanje bolesti može biti teško na početku bolesti. Važno je zapamtiti o bolestima s kliničkom slika sličnom onoj promatranoj u lateralnoj sklerozi. Slični simptomi se nalaze u: karcinomu, oštećenju krvožilnog sustava, ozljedama leđne moždine na razini vrata maternice, multipla skleroze i multifokalne motorne neuropatije.

Kako bi se izbjegle dijagnostičke pogreške, razvijeni su posebni kriteriji za dijagnozu lateralne atrofije. Najvažnije je pokazati simptome perifernog i središnjeg oštećenja lokomotornog neurona u sljedećih 4 područja: moždano stablo, cervikalni, prsni i lumbalni-sakralni leđne moždine. Dijagnoza se temelji na kliničkim podacima, bez morfološke potvrde promjena na različitim visinama živčanog sustava.

Liječenje lateralne atrofije

Trenutačno nema lijekova koji bi zaustavili bolest lateralne atrofije. Koristi se riluzol, koji produžuje život za samo nekoliko mjeseci. Osim toga, uključeno je i simptomatsko liječenje kako bi se poboljšala kvaliteta života pacijenta. To uključuje slabost šavova, povećanu napetost mišića i umor. Često je potrebno provesti antidepresivnu i stabiliziranu terapiju emocionalnih poremećaja.

Osim toga, u pothranjenim pacijentima treba uzeti u obzir uključivanje hranjenja putem gastrointestomije, jer malnutricija pogoršava prognozu – ubrzava slabost mišića i atrofiju. Neuspjeh dišnog sustava može biti opasna komplikacija i potrebno je koristiti aparate za disanje koje pomažu ili podržavaju disanje.

Prognoza side skleroze je loša. Tijek bolesti uvijek je progresivan. Smrt se obično pojavljuje u mehanizmu zatajenja dišnog sustava ili gutljajuće upale pluća. Prosječno trajanje opstanka je trenutno 3 godine. Izuzetno je rijedak da pojedinac ima bolest koja je preživjela više od 10 godina od prvih simptoma bolesti.

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *