Side skleroza Side skleroza

[Ukupno:0    Prosječno:0/5]

Side sklerozu karakteriziraju istodobni simptomi oštećenja neurona perifernih i središnjih lokomotiva. Najčešći simptomi su progresivna atrofija mišića i duboki refleksi, promatrani tijekom kliničkog pregleda pacijenta, ali vrlo rijetko osjetilni poremećaji i abnormalnosti funkcije sfinktera.

Lateralna atrofija obično počinje s atrofijom mišića u gornjim udovima. Poremećaji govora i gutanja ponekad su prvi simptom bolesti, a povećanje napetosti u donjim udovima relativno je rijetko da nadmašuje druge simptome. U početku, u kratkim mišićima jedne ruke dolazi do gubitka mišića. Kako bolest i dalje postoji, lezije i mišići drugog kraja se pojačavaju. Nestanak donjih ekstremiteta obično je kasno i neznatno pogoršan.

U lateralnoj atrofiji skleroze pojavljuje se takozvana “atrofija mišića” zajedno s nestankom mišića. bubanj tremor (pacijenti osjećaju ovu državu kao “hodanje mravi ispod kože”). Tijekom bolesti, kranijalne jezgre oštećuju govor, gutanje, žvakanje, smiješak ili poremećaji plakanja. U nekim pacijentima primjećeni su mali senzorni simptomi kao što su parestezija i bol. U malom broju bolesnika teško je početi mokrenje kao kasni simptom.

U naprednoj lateralnoj atrofiji opaženo je slabljenje mišića koji su uključeni u disanje (uglavnom dijafragme i interkostalni mišići), što može dovesti do razvoja respiratorne insuficijencije. Ponekad se može naći demencija i simptomi slični onima Parkinsonove bolesti.

Prepoznavanje side skleroze

Potpuno razvijena klinička slika lateralne atrofije nije teško dijagnosticirati. Prepoznavanje bolesti može biti teško na početku bolesti. Važno je zapamtiti o bolestima s kliničkom slika sličnom onoj promatranoj u lateralnoj sklerozi. Slični simptomi se nalaze u: karcinomu, oštećenju krvožilnog sustava, ozljedama leđne moždine na razini vrata maternice, multipla skleroze i multifokalne motorne neuropatije.

Kako bi se izbjegle dijagnostičke pogreške, razvijeni su posebni kriteriji za dijagnozu lateralne atrofije. Najvažnije je pokazati simptome perifernog i središnjeg oštećenja lokomotornog neurona u sljedećih 4 područja: moždano stablo, cervikalni, prsni i lumbalni-sakralni leđne moždine. Dijagnoza se temelji na kliničkim podacima, bez morfološke potvrde promjena na različitim visinama živčanog sustava.

Preporučiti  Pacijenti izvješćuju siromašnu sliku o sebi i slabost

Liječenje lateralne atrofije

Trenutačno nema lijekova koji bi zaustavili bolest lateralne atrofije. Koristi se riluzol, koji produžuje život za samo nekoliko mjeseci. Osim toga, uključeno je i simptomatsko liječenje kako bi se poboljšala kvaliteta života pacijenta. To uključuje slabost šavova, povećanu napetost mišića i umor. Često je potrebno provesti antidepresivnu i stabiliziranu terapiju emocionalnih poremećaja.

Osim toga, u pothranjenim pacijentima treba uzeti u obzir uključivanje hranjenja putem gastrointestomije, jer malnutricija pogoršava prognozu – ubrzava slabost mišića i atrofiju. Neuspjeh dišnog sustava može biti opasna komplikacija i potrebno je koristiti aparate za disanje koje pomažu ili podržavaju disanje.

Prognoza side skleroze je loša. Tijek bolesti uvijek je progresivan. Smrt se obično pojavljuje u mehanizmu zatajenja dišnog sustava ili gutljajuće upale pluća. Prosječno trajanje opstanka je trenutno 3 godine. Izuzetno je rijedak da pojedinac ima bolest koja je preživjela više od 10 godina od prvih simptoma bolesti.

Lucija Pretić
About Lucija Pretić 604 Articles
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*