LJEPOTA

Sindrom otpora hormona štitnjače

Laboratorijski testovi pokazali su, osobito, značajan porast koncentracije fT3 i fT4 hormona štitnjače, čak i nekoliko puta abnormalnih. Unatoč takvim anomalijama, razina TSH-a se ne smanjuje i ostaje čak i na gornjoj granici standarda.

Tipična značajka sindroma otpora hormona štitnjače je odgovor povećane razine TSH nakon primjene TRH, unatoč prisutnosti viših razina hormona štitnjače. Ova reakcija je normalna ili čak i teška, što razlikuje bolest od adenoma hipofize, u kojem se ne primjećuje nikakav odgovor nakon TRH primjene.

Da bi se spriječilo izlučivanje TSH-a i da bi se dobila tipična reakcija tkiva na hormone štitnjače, potrebno je davati hormonske pripravke u dozama koje povećavaju koncentraciju u serumu i iznad gornje granice norme.

Dijagnoza sindroma otpora hormona štitnjače

U dijagnostičkom procesu otpora hormona štitnjače potrebno je potvrditi konstantno povišene koncentracije hormona štitnjače fT3 i fT4 u krvnom serumu. Bez inhibicije TSH sekrecije mora se pokazati unatoč ovim uvjetima (tj. Nema smanjenja serumskog TSH).

Sindrom otpora hormona štitnjače može se potvrditi genetskim testiranjem i prisutnošću mutacija u genu koji kodira receptor hormona štitnjače koji određuje ispravno reagiranje tijela na te supstance.

Također je važno pokazati promjene u hormonskoj ekonomiji nakon TRH uprave (to je tzv. TRH-prijenosni proces). Test se provodi funkcionalnim testom s TRH i nakon uporabe hormona štitnjače triiodotironina (u normalnim uvjetima, brzo reagira na TRH).

Liječenje sindroma otpora hormona štitnjače

Sindrom otpora hormona štitnjače često ne zahtijeva liječenje. U nekim pacijentima potrebne su velike doze tiroksina (hormoni štitnjače) koji vode do hiperfizioloških porasta razine seruma.

Ponekad se takratriol također primjenjuje, što je supstancija koja stimulira receptore tkiva za hormone štitnjače (doza lijeka određuje se individualno praćenjem odgovora tkiva). Koegzistentna srčana prekomjerljivost i hiperaktivnost eliminiraju se s beta-blokatora.

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *