LJEPOTA

U pacijentov dio suživota Nadciśnienie Tętnicze

Ne više od 150 mg proteina izlučuje se u mokraći zdrave osobe dnevno.

Nephrotski sindrom je opisan kao kada dnevni gubitak proteina premašuje 3,5 grama – to je osnovni kriterij nefrotskog sindroma. Pored toga, postoji smanjena razina serumskog albumina (zbog povećane propusnosti membrane baze glomerula, razvija se proteinurija i smanjuje razina albumina koja ulazi u urinu) i povećavaju se razine lipida u krvi. Osim toga, prisutne su i edeme.

Nefrotski sindrom može ukazivati na ozbiljnu bolest bubrega ili sustavnu bolest. Najčešći uzroci ovog sindroma su glomerulonefritis i dijabetes. Rijetki razlozi uključuju multipli mijelom, škrobove, kolagenozu, bubrežnu bolest i trovanja.

Simptomi nefrotičkog sindroma

Prvi simptomi nefrotičkog sindroma su petlje unutar potkožnog tkiva koje se pojačavaju pri različitim brzinama i pjenjenju mokraće zbog visokog proteinskog sadržaja. U diskretnom razvoju ovog sindroma dolazi do lošeg raspoloženja, slabosti, glave i abdominalnih bolova, gubitka apetita i mučnine (vjerojatno zbog oticanja gastrointestinalne mukoze). Kod žena, menstruacijski poremećaji mogu se pojaviti i prije pojave sindroma.

U prvim fazama bolesti, edemas se simetrično distribuiraju na različitim mjestima, ujutro oko očiju i navečer oko gležnjeva. Kako se zadržavanje vode u tijelu povećava, a proteini koji drže tekućine u vaskularnom krevetu izgubljeni, oteklina se stalno javlja oko donjih nogu, na licu, oko genitalija, pa čak i unutar unutarnjih organa.

Akumulacija velikih količina tekućine sprječava venski izljev, što pridonosi formiranju venske tromboze. Koža postaje napeta, suha i pilinga – pojavljuju se strija. Pretpostavlja se da zadržavanje do 4 litre vode nije vidljivo – zadržavanje tekućina može se detektirati promatranjem dnevnog porasta težine mjerenjem. Kako bolest napreduje, tekućine se pojavljuju u trbušnoj šupljini i pleuralnoj šupljini, uzrokujući osjećaj daha.

U nekim pacijentima Nadciśnienie Tętnicze koegzistira, što nije karakterističan simptom nefrotičnog sindroma. Ako postoji jaki pad razine albumina, može doći do hipotenzije. U naprednim slučajevima, neuhranjenost i kaheksija, iznenadna i teška bol u trbuhu s povraćanjem, mišićnom obranom i povišenom temperaturom (takav se status naziva probir trbuha). Također su izvijestili o napadajima i naglih sljepila kao posljedica oticanja mozga.

Dijagnoza nefrotičnog sindroma

Dijagnoza se temelji na nalazu nefrotične proteinurije i najmanje 2 od 3 simptoma: oticanje, hipoalbuminemija (snižene razine albumina u krvi) i hiperlipidemija (povećana razina lipida u krvi).

Diferencijacija bi trebala uključivati sekundarne nefrotske sindrome (tj. Slijedeće) koji se javljaju u tijeku drugih bolesti, osobito tijekom infekcija, upotrebe određenih lijekova, u sustavnim bolestima ili u obiteljskim nefrotskim sindromima – npr. tijekom prve polovice godine, ili tijekom druge polovice godine, tijekom prve polovice godine. u Alprot timu).

Progresivno mršavljenje treba uzeti u obzir mogućnost procesa karcinoma, a koegzistirajući kardiovaskularni neuspjeh može biti povezan sa sustavnim bolestima ili bakterijskim endokarditisom. U slučaju sumnje na scrapie, obavlja se biopsija abdominalnog masnog tkiva. U slučaju dijagnostičke sumnje potrebno je provesti biopsiju bubrega kako bi se odredile promjene koje se javljaju izravno u bubregu.

Liječenje nefrotičnog sindroma

Terapija sindroma uključuje liječenje koegzistirajuće bolesti i eliminaciju proteinurije. Također se preporučuje korištenje prehrane s niskim sadržajem soli, kolesterola i zasićenih masnih kiselina, te odmaranje s podignutim donjim udovima, što omogućuje povećanje volumena plazme. Koriste se diuretici i inhibitori konverzije.

Prognoza ovisi o prisutnosti temeljne bolesti i individualnom odgovoru na liječenje. Dobra prognoza se promatra u slučaju sekundarnog glomerulonefritisa i sub-mikroskopskih lezija. Slučajevi s povećanim izlučivanjem proteina u urinu i hipertenziji slabe su prognoze.
Mariusz Kłos

– Interne bolesti “, Andrzej Szczeklik, praktična medicina, Krakow.
– Interna “, Włodzimierz Januszewicz, Franciszek Kokot, izdavač PZWL Medical Publishing House, Varšava.
– Interna medicina “, Gerd Herold i suautori, izdavač PZWL Medical Publishing House, Varšava.
– Nefrologija “, C. Craig Tisher i S. S. Wilcox, ed. Poljski urednici urednika Marian Klinger, izd.

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *