LJEPOTA

Višestruko degenerirana bubrega

Autosomalno naslijeđena višestruko degeneracija bubrega uvijek utječe na oba bubrega i koegzistira s kongenitalnom fibctom jetre. Većina djece umire već u neonatalnom razdoblju zbog respiratornih problema povezanih s nerazvijenost pluća.

Drugi oblik bolesti pojavljuje se klinički mnogo kasnije – otkriva se oko 40. Najčešći slučajevi cista su bilateralni, iako je uključen samo jedan bubreg. Promjene u jetri (ciste koje često ne pokazuju simptome insuficijencije jetre, ali samo otežavaju ili otežavaju bolove disanja) i arterijski aneurizmi u podlozi lubanje često koegzistiraju.

Pacijenti također mogu imati gušterače, srčane defekte i trbušne kile. Pacijenti često prijavljuju probleme s mokrenjem prije dijagnosticiranja – umorenje u krevetu, povećanje dnevnog volumena izlučenog urina (poliurije), što je posljedica nenormalne koncentracije urina. Također, na početku može doći do nespecifične bolove u trbuhu. Tijekom vremena bubrežna se funkcija pogoršava, što dovodi do zatajenja bubrega, što se očituje ubrzanim otkucajima srca, slabosti i umora.

Kao rezultat akumulacije tekućine u tkivima nastaju ascites, ponekad tumor u abdomenu može se ispitati palpiranjem. Protein u mokraći je manje uobičajen. Progresija može dovesti do razvoja opasnih komplikacija: infekcije mokraćnog sustava s mogućnošću infekcije cista, mokraćnog kamena i Nadciśnienie Tętnicze.

Dijagnoza će se temeljiti na rezultatima snimanja – treba koristiti prvo linijsko ultrazvučno snimanje cista bubrega i drugih organa trbušne šupljine. Bolest se treba razlikovati od višestrukih cista, ali ne i od genetskih mutacija. U žena koje imaju rodni potencijal, ektopične trudnoće s teškom abdominalnom boli trebaju biti isključene.

Liječenje multipleksne degeneracije bubrega

Liječenje višestrukih bubrežnih degeneracija samo je simptomatsko i temelji se na boli, liječenju hipertenzije kod nekih bolesnika, sprječavanju i kontroli infekcija mokraćnog sustava te uklanjanju simptoma zatajenja bubrega u bolesnika s visokom prevalencijom bolesti. Važan aspekt liječenja je transplantacija bubrega. Kirurška intervencija preporučuje se u slučaju cista rupture, infekcije i masivne krvarenja.

Prognoza nije dobra – to ovisi o obliku bolesti, intenzitetu kliničkih simptoma, pojavi komplikacija i indikacijama za renalnu nadomjesnu terapiju, kada dođe do zatajenja bubrega u završnoj fazi (ta se komplikacija razvija u oko polovici pacijenata). U bolesnika s autosomno naslijeđenom pretežito višestrukom funkcijom bubrega, smrt dolazi zbog slabe funkcije bubrega ili zbog rupture aneurizme u cerebralnim žilama. U bolesnika s recesivnim nasljedstvom prognoza je puno ozbiljnija.

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *