LJEPOTA

Vitamin B5 Vodič za početnike – 11 stvari koje biste trebali znati

Vitamin B5 (inače pantotenska kiselina)je jedan od osam B vitamina koji čine tzv. B kompleks. Kao i svi B vitamini, vitamin B5 je topiv u vodi i pomaže pretvoriti ugljikohidrate u glukozu kako bi se proizvela energija koja pokreće tijelo. Pantotenska kiselina, pronađena u biljkama, životinjama i ljudima, bitna je u većini oblika života. Pantotenska kiselina se također nalazi u koenzima A, koja je neophodna za mnoge kemijske reakcije, a zdrava razina vitamina B5 je neophodna kako bi tijelo pomoglo probaviti masti i proteine i održati cjelokupno zdravlje.

Što je vitamin B5?

Za što se koristi vitamin B5?

Pantotenska kiselina je preteča sinteze koenzima A (CoA), koja je bitna za preživljavanje u svim oblicima života.Koenzim A i njegovi acilni derivati koriste tijelo za proizvodnju energije iz masti hrane, proteina i ugljikohidrata. CoA se također koristi u ciklusu limunske kiseline za sintetizaciju masti, kolesterola, steroidnih hormona (estrogena i testosterona), vitamina A i D, acetilkolina (neurotransmitera koji se koristi za prijenos signala i stimulaciju imunološkog sustava i organa) i u β-oksidaciji , Ti procesi omogućuju tijelu da se pravilno hranjive tvari iz hrane raspadaju dovoljno učinkovito da proizvode energiju.

Zdravstvene prednosti vitamina B5

Čini se da je popis pogodnosti beskrajan kada procjenjujemo prednosti pantotenske kiseline tijelu.Kao i svi ostali vitamini B, tijelo koristi vitamin B5 za napajanje tijela na nekoliko različitih načina. Vitamin B5 ima pozitivan učinak na mozak, srce, nadbubrežne žlijezde, kožu i kosu; njihovo stanje jako ovisi o količini ove tvari.

Vitamin B5 – za što je dobro?

Vitamin B5 se koristi za liječenje i pomoć u nekoliko procesa tijela.To uključuje regulaciju živaca, kardiovaskularno zdravlje, nadbubrežnu funkciju, akne i diskoloraciju kože, zacjeljivanje rana, gubitak ili prorjeđivanje kose i nesanicu. Neravnoteža i izlučivanje hormona, povezana s nadbubrežnim žlijezdama i koja rezultiraju simptomima kao što su stres, depresija, poremećaji imunog odgovora i gubitak težine ili pretilost, također se tretiraju s pantotenskom kiselinom. Pored nadbubrežnih žlijezda mogu se pojaviti simptomi neravnoteže ili poremećaja u funkciji štitnjače (umor, suha koža, prorjeđivanje kose itd.). ) se također tretiraju s vitaminom B5. Iako pantotenska kiselina često ne liječi izvor samih simptoma, koristi se za ublažavanje simptoma, često povezanih s kemijskom ili hormonskom neravnotežom u tijelu. Pancenska kiselina ne samo da pomaže u liječenju tih simptoma, nego se redovito uzima u pravoj dozi kako bi održala cjelokupno dobro stanje tijela.

 • Vitamin B5 i funkcioniranje mozga i živčanog sustava

Zdrav mozak je neophodan za svakodnevni život i odgovoran je za prenošenje informacija na ostatak tijela. Pantotenska kiselina oblikuje acetilkolin, kemijski element potreban za živčani sustav. Bez acetilkolina, tijelo ne bi moglo signalizirati ili prenijeti ništa na imunološki sustav i organe. Pantotenska kiselina je također korisna za mozak i pomaže u smanjenju gubitka pamćenja povezanih sa starenjem, glavobolje i migrene, depresije i ovisnosti o alkoholu.

 • Kardiovaskularno zdravlje

Farmakološki derivat pantotenske kiseline, pantetina, koristi se za snižavanje razine kolesterola u tijelu. Također se koristi za održavanje srca u dobrom stanju. Slično kao i koenzim A, pronađen je panteon koji smanjuje koronarnu arterijsku bolest. Vitamin B5 se također koristi za sintezu kolesterola, koji se održava nisko, bilo u drogi ili u prehrani. Također regulira količinu aterosklerotskog plaka prisutnog u arterijama i smanjuje šanse srčanog udara ili moždanog udara povezane s začepljenim i djelomično blokiranim arterijama u srcu. Znanstveni podaci također ukazuju na smanjenje visokog krvnog tlaka zbog apsorpcije pantotenske kiseline. Podsjetimo se da u tijelu kisik u tijelu prenosi crvene krvne stanice. Razvoj i proizvodnja novih crvenih krvnih stanica ovisi o količini vitamina B5 koji se konzumira; povećana cirkulacija vitamina B5 također može poboljšati prijenos crvenih krvnih stanica. Pantotenska kiselina također podržava sposobnost vitamina B2 da aktivira željezo, čime se sprječava anemija i drugi simptomi nedostatka željeza kao što su umor i dispneja.

 • Vitamin B5 i nadbubrežne žlijezde

Vjerojatno jedna od najvažnijih funkcija pantotenske kiseline je učinak na nadbubrežne žlijezde. Znanstvenici sugeriraju da je vitamin B5 izravno odgovoran za nadbubrežnu podršku u proizvodnji hormona. Ove žlijezde kontroliraju nekoliko hormonskih funkcija u tijelu. Vitamin B5 omogućuje adrenalima da reguliraju razine hormona kako bi se smanjio stres, anksioznost i depresija. Također je korisno u regulaciji razine kortizola. Iako previše kortizola u tijelu može utjecati na metabolizam, tijelo treba male količine za kontrolu tog procesa i zdrave težine. Odgovarajuća razina vitamina B5 smanjuje rizik od zamora ili iscrpljenosti nadbubrežne žlijezde. Kada se to dogodi, razina stresa ne može se držati pod kontrolom i negativno utječe na ostatak tijela. Ako dođe do umora ili iscrpljenosti nadbubrežne žlijezde, pantotenska kiselina može se nadopuniti i ponovo pokrenuti žlijezde. Na taj način tijelo poboljšava svoju reakciju na stres.

 • Prednosti vitamina B5 tijekom gubitka težine

Iako dodatak vitamina B5 ili prekomjerna konzumacija pantotenske kiseline neće izravno uzrokovati gubitak težine, ovaj vitamin je odgovoran za osiguravanje pravilnog metabolizma i probave hrane. Glavna je funkcija vitamina B5 metabolizirati hranu u energiju. Nakon postizanja željene količine ove tvari u tijelu, možete vježbati bez bržeg umora, s više energije i snage, kao i obnoviti tkiva i mišiće i održavati točnu težinu. Zahvaljujući metaboličkim procesima i povećanju energije i otpornosti s pantotenskom kiselinom u obliku dodataka ili vrlo integralne prehrane, vitamin B5 može utjecati na opće zdravlje tijela, nositi se s fizičkim naporom i pravilnim probavom, što podupire mršavljenje.

 • Prednosti korištenja vitamina B5 na koži
 • Vitamin B5 za akne

Količina vitamina B5 u tijelu igra važnu ulogu u elastičnosti, iscjeljivanju i starenju kože utječući na razinu ugljikohidrata, bjelančevina i lipida. Pantotenska kiselina smanjuje znakove preranog starenja i poboljšava ukupni integritet najvećeg organa tijela – kože. Također je pokazano da vitamin B5 pomaže liječiti rane, bilo usmeno ili topikalno, što rezultira time da se rana zapečaćuje brže nego bez dodataka. Osim ubrzavanja zacjeljivanja rana, također je dokumentirano ubrzavanje iscjeljivanja ožiljaka. Istraživanja su pokazala da je integracija i popravak tkiva značajno poboljšana dodatkom vitamina B5. Također se može kupiti tekući oblik vitamina B5, nazvan dexpanthenol, D-pantotenil alkohol, D-pantenol ili pantenol. Mogu se koristiti topikalno ili ubrizgavati injekcijom da liječe rane. Dermatolozi također koriste vitamin B5 koji pomažu u liječenju upale kože i ekcema akni.

Pokazano je da oralna i lokalna terapija smanjuje izlučivanje ulja i sebuma kod pacijenata u roku od 2-3 dana.Nakon dva tjedna liječenja, pacijenti će primijetiti promjenu veličine pora, a akne lezije počinju se izliječiti i nestati. Osam tjedana nakon početnog liječenja pacijenti počinju primijetiti da je ekcem pod kontrolom i minimalan. Pantotenska kiselina smanjuje aknetske napade uzrokovane stresom i izliječi kožu od prethodnih epidemija bolesti.

 • Vitamin B5 za kosu

Liječnici su također predložili dodatak vitamina B5 koji pomaže u liječenju stanjivanja ili gubitka kose. Nedostatak pantotenske kiseline može prouzročiti ne samo prerano sijanje kose, već i njegovo stanjivanje i gubitak. Kozmetička industrija je počela dodavati vitamine šamponima, ali nije dokazano da je ova primjena – u obliku pranja – učinkovita. Međutim, kao dodatak, vitamin B5 će poboljšati zdravlje vlasišta i aktivirati žarulje za rast kose, kao i jačanje folikula dlake.

Vitamin B5 za reumatoidni artritis

Pantotenska kiselina se koristi ne samo za liječenje upale kože, već i za smanjenje upale zglobova. Vitamin B5 se dozira da ublaži ukočenost i bol u zglobu povezan s reumatoidnim artritisom i povećava pokretljivost zglobova.

Izvori vitamina B5

Pantotenska kiselina dobiva svoje ime iz grčke riječiPantosPojam “od svugdje” znači da se ovaj vitamin nalazi u nekoliko različitih voća, žitarica, sjemenki, bjelančevina, mliječnih proizvoda i mnogih drugih prehrambenih komponenti. Obično je dostupan u hrani kao sastojak koenzima A i fosfopentetina; nakon konzumacije, jestivi koenzim A i fosfopantenetamin razgrađuju kemijskom reakcijom na vodu ili se hidroliziraju u pantotensku kiselinu. Žitarice su izvrstan izvor pantotenske kiseline; međutim, učestali proces rafiniranja kože zrna (gdje se većina vitamina B5 nalazi) može dovesti do gubitka od 35% do 75% njegove količine. Osim procesa rafiniranja, očuvanje voća i povrća također može dovesti do smanjenja razine vitamina konzumirane hrane.

Popis hrane koja sadrži vitamin B5

Dijeta koja se sastoji od odgovarajuće količine vitamina B5 jača imunološki sustav, podupire nadbubrežne funkcije i živce te donosi mnoge druge prednosti tijelu. ,Hrana s najvišim sadržajem pantotenske kiseline su:

Protein:

 • jetre životinja
 • ribe, rakova i rakova
 • patka
 • teletina
 • purica
 • pilence

Povrće:

 • brokula
 • kiseli kupus
 • karfiol
 • slatki kukuruz
 • bijelog i slatkog krumpira
 • zelenilo
 • kelj

Mliječni proizvodi:

 • jogurt
 • mljekara
 • feta
 • jaja

Mjestve i orašasti plodovi:

 • grana grašak
 • leća
 • soja
 • kikiriki
 • bademi

Voće:

 • avokado
 • narančasta
 • rajčica

žitarice :

 • cjelovitog kruha
 • cjelovite žitarice
 • Sjemenke suncokreta
 • pšenične mekinje

gljive :

 • shiitake gljive
 • Riminske gljive

Vitamin B5 – preporučeni dnevni iznosi (RDA)

U slučajupantotenska kiselina (vitamin B5),Preporučeni dnevni unos (RDA) ovisi o dobi osobe, ali je lako postići zdrave prehrane. Preporučuje se oko 2 mg za dojenčad. Mala djeca trebaju konzumirati prosječno 3 mg do 4 mg dnevno. Dojenje i trudnice trebaju težiti konzumiranju oko 6 mg-7 mg dnevno kako bi se održala zdrava trudnoća i pravilno laktacija. U prosjeku, odrasla osoba treba uzeti oko 5-6 mg vitamina B5 po danu.

Dodatak vitamina B5

Koliko vitamina B5 trebam uzeti?

Pantetin, disulfidni oblik pantotenske kiseline (vitamin B5), dostupan je kao dodatak prehrani. Dodatak u obliku pantetina smatra se aktivnijim oblikom pantotenske kiseline jer sadrži sulfhidrilnu skupinu potrebnu za koenzim A; međutim, ljudsko biće nije bolje apsorbira, pa je korisno upotrijebiti ga zajedno s aditivom u obliku kalcijevog pantotenata, drugom primijenjenom terapeutskom obliku pantotenske kiseline. Osim toga, kalcij pantotenat je stabilniji oblik – lakše je progutati i probaviti u crijevima jer je sol. Također se obično propisuju ili predlažu liječnici kao dodatak prehrani u dozi od 5 mg do 10 mg.

Panthethane primjena može se koristiti za visoke razine kolesterola, dok je kalcij pantotenat proaktivan i koristan u bolesnika s krutim zglobovima, reumatoidni artritis ili bol u zglobovima.Ovaj dodatak smatra se više homeopatskim i prirodnim rješenjem za stabiliziranje nekih procesa u tijelu koji ne funkcioniraju u potpunosti.

Vitamin B5 – koristi za muškarce

Muškarci mogu uvelike imati koristi od prehrane obogaćene vitaminom B5. Nadžadni učinak uglavnom se temelji na vitaminu B5 i potreban je kako bi se pomoglo u početku razvoja testosterona, steroidnog hormona koji je vidljiviji kod muškaraca. Testosteron podržava izdržljivost mišića, seksualnu funkciju i fizičku sposobnost muškaraca. Pantotenska kiselina se također koristi za liječenje hipertrofije prostate.S nedostatkom vitamina B5, razina testosterona će se smanjiti i izazvati nekoliko simptoma kao što su:

 • povećana razina tjelesne masti
 • smanjena seksualna želja
 • smanjena mišićna masa i snaga
 • neplodnost
 • odsutnost kose od mesa
 • neadekvatan metabolizam kolesterola
 • povećan osjećaj umora

Vitamin B5 – koristi za žene

Baš kao što su adrenalini odgovorni za neke promjene u testosteronskoj razini kod muškaraca, zdravlje žena također ovisi o žlijezdama; Vitamin B5 je neophodan da bi ih aktivirali za proizvodnju estrogena kao i progesterona. Bez progesterona potrebnog za ravnotežu estrogena, žene postaju osjetljivije na rak jajnika. Oralni kontraceptivi, koji sadrže estrogen i progestogen, također povećavaju potrebu vitamina B5 kod žena, kako bi se uravnotežile razine umjetnih i prirodno proizvedenih hormona u tijelu. U kliničkim ispitivanjima, za žene koje koriste oralne kontraceptive, utvrđeno je da imaju smanjenu razinu pantotenske kiseline.

Kontracepti povećavaju metabolizam i razgradnju pantotenske kiseline u tijeluDojenje i trudnoća također mogu utjecati na razine vitamina B5 u žena i izložiti ih nedostatku vitamina B5. Optimalne razine vitamina B5 su neophodne za zdravu trudnoću, i za majku i za dijete. Pravilno funkcionirajuće nadbubrežne funkcije smanjuju umor, stres, anksioznost, depresiju i debljanje. Zdrave nadbubrežne žlijezde također smanjuju stresni učinak povezan s menstruacijskim ciklusima, puerperijem i laktacijama te drugim utjecajima na okoliš.

Vitamin B5 – nuspojave

Predoziranje vitaminom B5

Vitamin B5 općenito nije toksičan za ljude. Iako nema znanstvenih dokaza sindroma predoziranja, pri prekomjernim dozama moguće je doživjeti: …

 • gastrointestinalna nelagoda
 • mučnina
 • žgaravica
 • proljev
 • grčevi u želucu

Simptomi nedostatka vitamina B5

Simptomi nedostatka vitamina B5 su rijetki kod ljudi zbog dostupnih dodataka i prehrane bogate tvari; međutim, studije su pokazale da osobe s kronično naglašenim ili pothranjenim osobama mogu doživjeti simptome nedostatka pantotenske kiseline. Međutim, široko rasprostranjena prisutnost vitamina B5 u većini namirnica smanjuje vjerojatnost nedostatka. S druge strane, neki lijekovi također mogu blokirati funkciju razgradnje ugljikohidrata u gastrointestinalnom traktu i tako smanjiti razinu vitamina B5 u tijelu. Manji simptomi nedostatka vitamina B5 mogu uključivati: razdražljivost, depresiju, grčeve mišića, nesanicu, ali također uzrokuju alergijske ili astmatske eksplozije.Nedostatak vitamina B5 također može izazvati iritaciju gastrointestinalnog trakta s simptomima kao što su

 • povraćanje
 • proljev
 • bol u trbuhu

Zbog utjecaja na imunološki sustav, nedostatak vitamina B5 također može uzrokovati učestalije infekcije gornjih dišnih puteva, kao i teškoće u liječenju rana ili slabljenje sposobnosti tijela da se bori protiv bolesti. U nekim ekstremnim i rijetkim slučajevima, nedostatak vitamina B5 imao je teže simptome, kao što su nadbubrežna insuficijencija ili iscrpljenost i hepatička encefalopatija ili prisutnost toksina u krvi.Čak i kada su ti simptomi vrlo napredni, svaki od njih je reverzibilan uz pravilno komplementarno liječenje.

Lucija Pretić

"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć.

Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri.

Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *