X-zraka bi trebala pokriti lumbalnu kralježnicu

[Ukupno:    Prosjek: /5]

Medicinska povijest igra važnu ulogu u dijagnozi. Ona pruža podatke o tome kada je dijagnosticirana skolioza, kakav je datum liječenja do sada bio, te je li bilo kakvih lateralnih bifurkacija kralježnice unutar obitelji. Treba prikupiti podatke o razvoju pacijenta i povijesti bolesti, posebno u mišićno-koštanog sustava.

Također je važan proces porasta pacijenta tijekom posljednjih šest mjeseci. Zatim se pregledava pacijent, i treba biti osigurano da je korak pacijenta ispravan i da je pacijentova silueta ispravna. Također je opravdano mjeriti visinu i težinu pacijenta. Također je potrebno procijeniti jesu li udovi iste duljine. Tijekom testa, asimetrije se također mogu otkriti u položaju glave, ramena, dubine struka i kukova. Također se procjenjuje napredovanje procesa puberteta.

Radiološke slike najvažnije su od dodatnih pregleda. Takvo snimanje treba provesti u slobodnom položaju. Röntgensko snimanje uključuje lumbalne, prsne i cervikalne kralješnice, kao i prsne i prsni kralješak, uključujući zglobove kuka. Također se preporučuje vidljivost gornjih femura kako bi se procijenila duljina donjih ekstremiteta.

Ostali testovi za snimanje mogu se koristiti za računalnu tomografiju ili magnetsku rezonancu. Prva tehnika slikanja čini deblu vidljivom i omogućuje trodimenzionalnu rekonstrukciju, što je korisno u procjeni lateralnog kongenitalnog spinalnog savijanja. S druge strane, magnetska rezonancija je važna za otkrivanje suživotnih nedostataka živčanog sustava.

Prognoza dijagnostike

Lagano lateralno savijanje kralježnice napreduje vrlo sporo u djetinjstvu, često neprimijećeno. Od početka skoka rasta nakon prijenosa, neobrađena skolioza se pogoršava vrlo brzo. Pogled na bolest u ovom trenutku i ne uzimanje odgovarajućeg liječenja značajno pogoršava prognozu i dovodi do razvoja nepovratnih promjena.

U odrasloj dobi lateralno savijanje kralježnice ostaje stabilno pri niskom intenzitetu, dok se ozbiljniji oblici napreduju. Križna bol je najčešća posljedica skolioze u odrasloj dobi, ali nije ustanovljena povezanost između lokacije i veličine skolioze te težine i mjesta boli. Istodobno su važni progresivni psihološki problemi koji se odnose na spinalne malformacije.

Liječenje skolioze

Liječenje lateralnog bifurkacije kralješnice uključuje konzervativno liječenje u obliku poboljšanja ili upotrebe korzeta i kirurškog liječenja pomoću različitih kirurških tehnika. Istraživanja pokazuju da mnoge od dosad korištenih metoda, kao što su odgovarajuće vježbe ili stimulacija električnog mišića, nisu poboljšale stanje bolesnika i nisu značajno mijenjale prirodnu napredak lezija.

Glavni zadatak poboljšanja liječenja je poticanje fizičke aktivnosti pacijentove prirodne dobi. Osim korektivnih vježbi, u nekim pacijentima treba provoditi respiratornu rehabilitaciju, osobito kada je napredovanje promjena u kralježnici tako napredno da otežava normalno disanje pacijenta. Metode su dijafragma disanja, duboko istjecanje, pomoćno vježbanje mišića disanja i trening izdržljivosti.

Cilj konzervativne korzetne terapije je zaustaviti napredovanje procesa bolesti ili smanjiti stopu savijanja, kao i postići simetriju unutar prsa i oblikovati simetriju torza. Uspjeh liječenja korzetom ovisi o disciplini pacijenta i dobrom prilagodbu korzetu. Ograničenja ove metode treba imati na umu prilikom primjene ove vrste postupaka. Ako nosite korzete, obično nemate puni lijek.

Posljednja metoda terapije je ispravna korekcija skolioze. Indikacije za takvo liječenje trebalo bi razmotriti pojedinačno ovisno o vrsti zakrivljenosti, njegovom dosadašnjem napretku, dobi i biološkoj zrelosti bolesnika.

About Lucija Pretić 672 Articles
"Mnogo se može reći o Luci Pretiću, ali ako ništa drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realistična. Naravno, ona je također praktična, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i često su pokvarene navikama da su i bijedni. iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se često obožavala. Često ljudi će računati na tamo i njezinu opuštenu prirodu kad god im je potrebna pomoć ili pomoć. Nitko nije savršen tečaj i Lucija Pretić ima obilje pogrešaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu baš zabavni za rješavanje i mogli bi uništiti dosta večeri. Srećom, njezin realizam olakšava puše i raspoloženja kada je to potrebno."

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*