LJEPOTA

X-zraka bi trebala pokriti lumbalnu kralje┼żnicu

Medicinska povijest igra va┼żnu ulogu u dijagnozi. Ona pru┼ża podatke o tome kada je dijagnosticirana skolioza, kakav je datum lije─Źenja do sada bio, te je li bilo kakvih lateralnih bifurkacija kralje┼żnice unutar obitelji. Treba prikupiti podatke o razvoju pacijenta i povijesti bolesti, posebno u mi┼íi─çno-ko┼ítanog sustava.

Tako─Ĺer je va┼żan proces porasta pacijenta tijekom posljednjih ┼íest mjeseci. Zatim se pregledava pacijent, i treba biti osigurano da je korak pacijenta ispravan i da je pacijentova silueta ispravna. Tako─Ĺer je opravdano mjeriti visinu i te┼żinu pacijenta. Tako─Ĺer je potrebno procijeniti jesu li udovi iste duljine. Tijekom testa, asimetrije se tako─Ĺer mogu otkriti u polo┼żaju glave, ramena, dubine struka i kukova. Tako─Ĺer se procjenjuje napredovanje procesa puberteta.

Radiolo┼íke slike najva┼żnije su od dodatnih pregleda. Takvo snimanje treba provesti u slobodnom polo┼żaju. R├Ântgensko snimanje uklju─Źuje lumbalne, prsne i cervikalne kralje┼ínice, kao i prsne i prsni kralje┼íak, uklju─Źuju─çi zglobove kuka. Tako─Ĺer se preporu─Źuje vidljivost gornjih femura kako bi se procijenila duljina donjih ekstremiteta.

Ostali testovi za snimanje mogu se koristiti za ra─Źunalnu tomografiju ili magnetsku rezonancu. Prva tehnika slikanja ─Źini deblu vidljivom i omogu─çuje trodimenzionalnu rekonstrukciju, ┼íto je korisno u procjeni lateralnog kongenitalnog spinalnog savijanja. S druge strane, magnetska rezonancija je va┼żna za otkrivanje su┼żivotnih nedostataka ┼żiv─Źanog sustava.

Prognoza dijagnostike

Lagano lateralno savijanje kralje┼żnice napreduje vrlo sporo u djetinjstvu, ─Źesto neprimije─çeno. Od po─Źetka skoka rasta nakon prijenosa, neobra─Ĺena skolioza se pogor┼íava vrlo brzo. Pogled na bolest u ovom trenutku i ne uzimanje odgovaraju─çeg lije─Źenja zna─Źajno pogor┼íava prognozu i dovodi do razvoja nepovratnih promjena.

U odrasloj dobi lateralno savijanje kralje┼żnice ostaje stabilno pri niskom intenzitetu, dok se ozbiljniji oblici napreduju. Kri┼żna bol je naj─Źe┼í─ça posljedica skolioze u odrasloj dobi, ali nije ustanovljena povezanost izme─Ĺu lokacije i veli─Źine skolioze te te┼żine i mjesta boli. Istodobno su va┼żni progresivni psiholo┼íki problemi koji se odnose na spinalne malformacije.

Lije─Źenje skolioze

Lije─Źenje lateralnog bifurkacije kralje┼ínice uklju─Źuje konzervativno lije─Źenje u obliku pobolj┼íanja ili upotrebe korzeta i kirur┼íkog lije─Źenja pomo─çu razli─Źitih kirur┼íkih tehnika. Istra┼żivanja pokazuju da mnoge od dosad kori┼ítenih metoda, kao ┼íto su odgovaraju─çe vje┼żbe ili stimulacija elektri─Źnog mi┼íi─ça, nisu pobolj┼íale stanje bolesnika i nisu zna─Źajno mijenjale prirodnu napredak lezija.

Glavni zadatak pobolj┼íanja lije─Źenja je poticanje fizi─Źke aktivnosti pacijentove prirodne dobi. Osim korektivnih vje┼żbi, u nekim pacijentima treba provoditi respiratornu rehabilitaciju, osobito kada je napredovanje promjena u kralje┼żnici tako napredno da ote┼żava normalno disanje pacijenta. Metode su dijafragma disanja, duboko istjecanje, pomo─çno vje┼żbanje mi┼íi─ça disanja i trening izdr┼żljivosti.

Cilj konzervativne korzetne terapije je zaustaviti napredovanje procesa bolesti ili smanjiti stopu savijanja, kao i posti─çi simetriju unutar prsa i oblikovati simetriju torza. Uspjeh lije─Źenja korzetom ovisi o disciplini pacijenta i dobrom prilagodbu korzetu. Ograni─Źenja ove metode treba imati na umu prilikom primjene ove vrste postupaka. Ako nosite korzete, obi─Źno nemate puni lijek.

Posljednja metoda terapije je ispravna korekcija skolioze. Indikacije za takvo lije─Źenje trebalo bi razmotriti pojedina─Źno ovisno o vrsti zakrivljenosti, njegovom dosada┼ínjem napretku, dobi i biolo┼íkoj zrelosti bolesnika.

Lucija Preti─ç

"Mnogo se mo┼że re─çi o Luci Preti─çu, ali ako ni┼íta drugo ne biste trebali znati, ona je mirna i realisti─Źna. Naravno, ona je tako─Ĺer prakti─Źna, kreativna i herojska, ali u manjim dozama i ─Źesto su pokvarene navikama da su i bijedni.

iako joj je mirna priroda, tamo je za koju se ─Źesto obo┼żavala. ─îesto ljudi ─çe ra─Źunati na tamo i njezinu opu┼ítenu prirodu kad god im je potrebna pomo─ç ili pomo─ç.

Nitko nije savr┼íen te─Źaj i Lucija Preti─ç ima obilje pogre┼íaka u karakteru. njezina djetinjasta priroda i perverzije nisu ba┼í zabavni za rje┼íavanje i mogli bi uni┼ítiti dosta ve─Źeri.

Sre─çom, njezin realizam olak┼íava pu┼íe i raspolo┼żenja kada je to potrebno."

You may also like...

Odgovori

Va┼ía adresa e-po┼íte ne─çe biti objavljena. Obavezna polja su ozna─Źena sa *